“Budva neće dati Statisu da gradi stanove za tržište u Miločerskom parku”

Dodajte komentar

Skupšina opštine (SO) Budva sinoć je jednoglasno usvojila Odluku o utvrđivanju javnog interesa radi zaštiti i očuvanja Miločerskog parka, kojim se suprotstavljaju izgradnji novih i proširivanju kapaciteta postojećih objekata u ovom nekada elitnom hotelskom kompleksu.

Ovim se, kako se večeras moglo čuti staje na put zakupcu elitnog hotelskog kompleksa “Adriatic properties”, grčkom biznismenu Petrosu Statisu, da izgradi stanove za tržište u samom srcu Miločera i udvostruči kapcitet.

Sjednici je prisustvovalo 17 odbornika vladajuće koalcije, tri odbornika opozcione Crnogorske, koji su su glasali za odluku.

Sjednici nijesu prisustvovali odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), dok je odbornica Socijaldemokrata (SD) ranije najavila da će odsustvovati.

Sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac podsjetio da je SO donijela Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan, kojom se između ostalog jasno odredila da ne podržava izgradnju novih stambeno-poslovnih objekata, već samo rekonstrukciju postojećih objekata u postojećim gabaritima.

Gradonačelnik Budve, Dragan Krapović podsjetio je da je krajem 2015. komapnija “Adriatic properties” dobila urbanističko tehničke uslove, da bi u junu ove godine podnijeli zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) za dobijanje građevinske dovzole.

“Opština je u julu podnijela zahtjev MORT-u, da dobije svojstvo stranke u postupku za izdavanje dozvole, što je prihvaćeno. To znači da Opština može da podnese tužbu Upravnom sudu ukoliko bude izdata dozvola, za koju ne postoji naša saglasnost, a to znači da građevinska dozvola ne može da dobije klauzulu pravosnažnosti do okončanja spora. Jedini način na koji može da se doskoči je nedavno usvojeni Zakon o planiranju prostora koji ne poznaje upravni postupak i građevinsku dozvolu”, kazao je Krapović.

On je dodao da su se Uprava za inspekcijske poslove i MORT na sraman način odnijele prema zahtjevu Opštine da se da Inspekciji za urbanizam da izvrši kontrolu da li je planski dokument Urbanističko arhitektonsko rješenje hotelskog rizorta “Miločer” urađen u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Prostorni plan opštine Budva, kako je kazao Krapović na mjestu hotela “Kraljičina plaza” predviđa isključivo hotelske kapacitete, dok su Planom posebne namjene za obalno područje na to mjesto ucrtani smještajni kapaciteti, odnosno stanovi za tržište.

Šef lokalnog parlamenta Đorđije Vujović je kazao da su Vlada i režim Mila Đukanovića vidjeli ko je njima protivnik, a to je narod koji je odlučan da sačuva svoj interes.

“Protivnik je vlast koja apsolutno ne štiti interes Svetog Stefana, Miločerskog parka, Buljarice, Jaza i svih lokalcija koje su od javnog interesa. Zato su i što prije izglasali ovaj Zakon o planiranju prostora kako bi se dočepali atraktivnih lokalcija”, kazao je Vujović.

Odbornik Demokratske Crne Gore, Mijomir Pejović naglasio je da je Miločerski park prirodno blago ove opštine i države.

“Nikakvi investitori i nikakvi njihovi interesi za dodatnim bogaćenjem na račun prostora od strane Opštine Budva siguran sam dok je ove koalcije neće biti moguće. Ako čak i na silu pokušaju nametanje svojih rješenja apsolutno sam siguran da građani ovoga grada fizički neće dozvoliti bilo kakvu gradnju u Miločerskom parku”, poručio je Pejović.

Uz naglasak da se u Miločerskom parku planira izgradnja veća od Starog grada, Božena Jelušić iz GP URA je kazala da se Miločerskim parkom “razmetala” nekadašnja Jugoslavija.

“Kada dođu starani gosti, bili su tu smješteni, kako bi im Tito pokazao šta ima Jugoslavija. Mogli smo svi da se slobodno kupamo, slobodno krećemo, taj park je bio park građana. Sada na ulazu postoji tabla, na kojoj je jasno označena crvena staza kojom smijete da prođete Miločerskim parkom, a da je sve ostalo privatna zona. Ako mi dopuštamo u ovoj državi takav šamar, da nam se dragulj bivše Jugoslavije otima tek tako, da se sav prostor planira po željama nekih investitora koji će brzo i efikanso da vrate profit, onda mi zaslužujemo sve što nam se događa”, ocijenila je Jelušić.

Da će se svim političkim sredstvima truditi da odbrane Miločeraski park od devastacije, Krsto Radović iz Demokratske Crne Gore je rekao da ako to ne bude dovoljno da će sa mještanima spriječiti betonizaciju.

“U tom najljepšem dijelu Paštrovića, mijenjali su se razni vladari, i uvijek su bila neka ograničenja, ali sada su katatsrofalna. Napraviće potpuno privatni posjed. Ja sam kao dijete proplivao na Kaljčinoj plaži, a danas joj ne mogu prići. Odbornici DPS nijesu u sali, i koliko smo upoznati oni su u potpunom rasulu i pucaju po svim šavovima. Vjerovatno su im šefovi iz Podgorice naredili da ne smiju da dođu. Pozivam građane Budve da ih pitaju zašto ćute”, kazao je Radović.

Ističući da je potrebno spriječiti otimanje javnog dobra, nezavisni odbornik Stevan Džaković je kazao da je njegovo uvjerenje nažalost da se tu radi o ličnoj investicje malog broja ljudi iz Crne Gore.

Navodeći da će Crnogorska glasati za ovu odluku, odbornica Anđela Ivanović je kazala da je vrlo izvjesno da i nakon usvajanja odluke, nećemo uspjeti zastaviti gradnju u Miločerskom parku.

Njen partijski kolega Dragan Ivančević je ocijenio da je Sveti Stefan trebao da ostane kao važan državni projekat.

“Sveti Stefan je trebalo zaštiti i čuvati ga. Sveti Stefan je trebao da bude u crnogotrskom turizmu, ono što je u hrvatskom Dubrovnik. Zar ima neko zdravorazumski ko bi podržao da se grade stanovi za tržište u Miločerskom parku. Ali isto tako ja bih jako da se umjesto hotela “Kraljičina plaža” izgradi hotel sa pet zvjezdica kako dolikuje Miločerskom parku i Svetom Stefanu. Ali dalja gradnja i devastacija toga parka i trajno uništavanje javnog interesa ne može biti podržano ni od jednog normalnog čovjeka na ovom području”, poručio je Ivančević.

 

Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *