U novembru kreće treća faza 1000+

Dodajte komentar

Treća faza projekta hiljadu plus, trebalo bi da počne u novembu, kada će Banka za razvoj Savjeta Evrope potpisati ugovor o kreditnom zaduženju od 10 milona eura sa Vladom Crne Gore. Kako kažu iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, uslovi koje su dobili su jako dobri, pa će, kako su planirali, u decembu raspisati javne pozive i za građevinare i za banke, ali i za zaitneresovane građane.

Banka za razvoj Savjeta Evrope zadovoljna je prezentacijom nove faze projekta “hiljadu plus”, pa će ona, kako kažu u Ministarstu održivog razvoja i turizma, početi u novembru, kada se očekuje potpisivanje ugovora o kreditnom zaduženju između Svjetske banke i Vlade .

“Tokom decembra mjeseca očekujemo javne pozive za građane, odnosno kupce stanova, za građevinare i građane koji će ponuditi stanove u ovom projektu i takođe ćemo raspisati javni konkurs za osiguravajuća društva”, kaže direktor Direktorata za razvoj stanovanja Marko Čanović.

Detalje novog projekta očekuje i porodica Višnjić. Oni su, kaže Borislav ,za stan aplicirali i u prošlom krugu, ali su odustali zbog lokacija i visoke cijene stanova.

“Nadam se da će biti dosta povoljnija ponuda, prije svega sa više lokacija, jer na neki način smo bili ograničeni i većina stanova koje smo gledali su bili u izgradnji”, kazao je Višnjić.

Iz Ministarstva turizma obećavaju da će se potruditi da uslovi trećeg projekta budu najbolji do sada, a ima i noviteta.

“Upravo to što ćemo pokušati da nađemo nižu kamatnu stopu kroz pregovore sa crnogorskim bankama, niže cijene stanova i ono što je najvažnije, ponuda stanova će, nadamo se, biti veća a kroz ponudu stanova u starogradnji koji će jednostavno upotpuniti ponudu na nivou Crne Gore”, kaže Čanović.

Ponuda stanova u starogradnji će, vjeruje i Borislav, uticati na pad cijena i u novim zgradama.

“Tu, svakako, očekujem da bude niža cijena stanova, jer inače nije mi jasno kako godinama da ne padne cijena stanova. Nadam se da će ti stanovi poboljšati ponudu, u tom segmentu i da će možda neka novogradnja biti malo jeftinija”, kaže Višnjić.

U prethodne dvije faze projekta “hiljadu plus”, stambeno pitanje riješilo je više od 800 porodica. U trećem krugu projekta, vrijednom oko 20 miliona eura, očekuje se da krov nad glavom obezbijedi oko 400 domaćinstava.

RTCG

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *