Katalonija: Suspendovana deklaracija o nezavisnosti

Dodajte komentar

Predsjednik španske oblasti Katalonije Karles Pućdemon potpisao je deklaraciju o nezavisnosti te oblasti od Španije, koju je potom suspendovao.

Posle Pućdemona, dokument pod nazivom „Deklaracija predstavnika Katalonije“ potpisalo je nekoliko desetina poslanika regionalnog parlamenta, javila je agencija AP.

U dokumentu se navodi da se formira „Republika Katalonije kao nezavisna, suverena i pravna država“, ali je Pućdemon suspendovao primjenu deklaracije pozivajući na dijalog sa centralnim vlastima.

Ceremonija potpisivanja u regionalnom parlamentu uslijedila je posle govora lidera Katalonije koji je predložio da se suspenduje proglašenje nezavinosti tog regiona u očekivanju dijaloga sa španskim centralnim vlastima.

Španska vlada odmah posle govora reagovala je navodeći da je strategija Pućdemona koji je, kako smatra, implicitno proglasio nezavisnost „neprihvatljiva“ kao i njegova ponuda da je potom suspenduje, javila je agencija Frans pres.

„Neprihvatljivo je implicitno proglašenje nezavinosti i zatim njeno eksplicitno suspendovanje“, izjavio je Frans presu neimenovani portparol španske vlade.

Španski premijer Mariano Rahoj sutra bi trebalo da održi govor u parlamentu o Kataloniji, a tamošnji mediji su prenijeli da će prije toga biti održan hitan sastanak vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *