H. Novi: Arhitekte protiv gradnje dva hotela i tri kompleksa

Dodajte komentar

Uoči današnje sjednice lokalnog parlamenta, Komora arhitekata Herceg Novi uputila je predsjednicima Skupštine i opštine otvoreno pismo povodom stavljanja na dnevni red prijedloga odluka o utvrđivanju lokacije za izgradnju turističkih objekata u Njegoševoj i Ulici Desete hercegovačke brigade, kao i turističkih kompleksa u Igalu, Ratiševini i Trebesinu, te lokalnih objekata od opšteg interesa.

Iz Komore tvrde da hoteli koji su u odlukama navedeni ne mogu da budu objekti od javnog– lokalnog interesa.

Interesi

“Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, tačno je definisano koji su objekti od lokalnog, a koji od državnog interesa. To je definisano i opštinskom odlukom o građenju, postavljanju i uklanjanju lokalnih objekata od opšteg interesa. Takav način „planiranja prostora“ koji predlaže lokalni parlament, obesmišljava važeću plansku dokumentaciju i nacrt PUP-a, koji je u toku završne izrade, a koji u generalnoj urbanističkoj razradi za CLS Herceg Novi, niz lokacija iz ovih odluka, ni danas ne prepoznaje kao turističke objekte-hotele”, navedeno je u dopisu koji je potpisala predsjednica hercegnovske jedinice Komore arhitekata Snežana Dulović.

Devastacija

Dvije lokacije iz tih odluka, kažu novske arhitekte, su u zoni zaštićenog Zapadnog podgrađa. Jedna u zoni zaštićenog kulturnog dobra, a druga u bafer zoni zaštite. Smatraju da je ta važna činjenica u odlukama potpuno zanemarena.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *