Aktuelni trendovi u marketingu za koje je dobro znati

Dodajte komentar

Marketing se – kao način prenošenja poruke od prodavca ka kupcu – stalno mijenja, posebno zahvaljujući tehnologiji, to jest internetu i društvenim mrežama, odnosno načinima do kojih se danas dolazi do kupaca.

Iako se danas u marketingu – posebno digitalnom – stvari poput email i content marketinga smatraju nezaobilaznim dijelom svake ozbiljne strategije, javljaju se i drugi trendovi koje brojni biznisi mogu prepoznati kao odličan način da se predstave i efektno obrate svojim kupcima.

Ove trendove je dobro poznavati jer nikad ne znate koji može baš za vas da predstavlja pun pogodak. Zato vam zato donosimo tri aktuelna trenda u marketingu koja možda mogu podići vaše prisustvo na tržištu.

1. Influencer marketing

Iako nije nikakva novina, influencer marketing ne planira da u skorije vrijeme napusti tron koji je prije nekog vremena zauzeo među mnogim drugim formama marketinga. On se danas odvija širom planete, bez ikakvih ograničenja i granica. Naravno, rasprostranjenjem blogova, društvenih mreža i svih ostalih formi prisustva na internetu, i infuencer marketing dobija potpuno novu dimenziju. Sada su influenseri i blogeri, jutjuberi i razne vrste lokalnih selebritija, pa je samim tim i marketarima lakše da pronađu zaštitno lice.

Mnogi brendovi se opredjeljuju za influencer marketing ne znajući da li će im donijeti željene rezultate, pa zato sprovode eksperimentalne kampanje. Procjenjuje se da će „uticajni” marketing biti samo još uticajniji, odnosno da će rasti, a samim tim i evoluirati. Jedan pravac u tome, nastao usljed sve viših troškova angažovanja superstar influensera, jesu mikro-influenser kampanje, koje se obraćaju užoj, ali potencijalno vrlo moćnoj ciljnoj grupi.

2. Video blogovi

Ili, popularnije, vlogovi, takođe nisu nikakva novina, ali njihova popularnost ne opada, već naprotiv – sa pojavom Snapchata, odnosno story-ja kao forme, postaju samo još važniji sa marketinškog aspekta. Kupci, generalno, vole video sadržaj, o čemu svjedoče sve one vrtoglave brojke YouTube pregleda, koje u posljednje vrijeme sve više dolaze sa mobilnih uređaja, što je takođe pametno imati u vidu.

Videi su ljudskiji način povezivanja sa ciljnom grupom, to jest omogućavaju sve ono što druge forme sadržaja ne mogu – i zvuk, i sliku, i izraz lica i, samim tim, lakši način asociranja određenih vrijednosti uz brend. To pomaže u građenju odnosa sa kupcima, pa zato što se više pažnje uloži u vlog, to se mogu opravdano očekivati bolji rezultati.

Vlog je moćan, a jednostavan način da izgradite odnos povjerenja sa svojom ciljnom grupom, tako što ćete ga koristiti za dodatna razjašnjavanja načina na koje mogu koristiti vaše proizvode i usluge, odgovaranje na pitanja, razgovor o nekoj aktuelnoj temi iz vaše oblasti poslovanja i tome slično. Pazite da ne učinite svoj vlog previše korporativnim i formalnim, ako vam je cilj da se neformalnije povežete sa svojom ciljnom grupom.

3. Podkasti

Podkasti postaju sve popularniji, a takođe nude mogućnost da se povežete sa svojim potencijalnim kupcima dok oni obavljaju neku drugu aktivnost – recimo, putuju od posla do kuće ili vježbaju. To ih čini lakšim za konzumiranje od bilo koje druge vrste sadržaja – pošto ništa ne mora da se gleda, već samo sluša – pa zato procijenite da li su oni dobar način da se obraćate vašoj ciljnoj grupi.

U našoj zemlji oni još uvjek ne uživaju značajnu rasprostranjenost, pa tako ni popularnost kao na zapadu. Isto tako, oni za neke vrste biznisa mogu biti odličan način ne samo da se promovišu, već i da ih koriste kao medije za prodaju svojih proizvoda i usluga (recimo, trening joge koji slušate sa svog iPoda).

Podkast je odlična prilika da „popričate” sa svojim kupcima o važnim temama, pa se zato pobrinite da se u njima zaista bavite temama koje su važne njima – kupcima – a ne samo vama.

Sve ove stvari se nekome ko je naviknut na konvencionalnije načine reklamiranja mogu činiti kao novotarije, ali činjenica je da marketing danas ima trendove koje određeni biznisi moraju pratiti, inače će biti pregaženi od strane konkurencije koja to čini. Influenseri, vlogovi i podkastovi nisu nikakva suštinski nova stvar, samo su nov način – odnosno kanal komunikacije – da se kaže sve ono što se govorilo oduvjek, samo je danas mnogo jednostavnije i brže.

Ina Borenović, MojaFirma

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *