Slab izvještaj sa tržišta rada prekinuo uzlazni trend S&P-a

Dodajte komentar

Američke akcije su mahom izgubile na vrijednosti u petak nakon što je septembarski izvještaj sa tržišta rada prikazao prvi mjesečni gubitak radnih mjesta u posljednjih sedam godina.

Dow Jones, koji je prekinuo sedmodnevni uzlazni trend, pao je manje od dva poena na 22.773,7 poena, a najveći gubitnici bili su Chevron i Boeing. Indeks S&P 500 je prekinuo osmodnevni uzlazni trend, a osnovna potrošna dobra i sektor telekomunikacija su predvodili gubitnike. Ova reperna indeksna korpa američkog tržišta oslabila je 0,1% na 2.549,3 poena.

Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, zabilježio je neznatan rast na 6.590,2 poena. Na nedjeljnom nivou, svi ovi berzanski pokazatelji zabilježili su solidne dobitke – Dow je porastao 1,7%, S&P 1,2%, dok je Nasdaq dodao 1,5%.

I evropske berze posljednji trgovački dan u sedmici okončale su u minusu, ne računajući novi oporavak britanskog indeksa FTSE usljed slabljenja funte. Evropsko tržište kapitala u petak je bilo pod pritiskom raspleta katalonske krize i lošeg izvještaja sa tržišta rada. Na nedjeljnom nivou reperna evropska tržišta kapitala skočila su u rasponu 0,6 i 2%. Tržište nafte je prekinulo višenedjeljni rast vrijednosti, pritisnuto dobitodonosnim prodajama i zabrinutošću investitora oko prevelike ponude ovog resursa na globalnom nivou. Američka nafta WTI pala je u petak skoro 3% na 49,29 USD po barelu, dok je na nedjeljnom nivou izgubila na vrijednosti 4,6%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *