Jahtu ima 38 Crnogoraca

Dodajte komentar

Pod crnogorskom zastavom plovi 220 jahti, od kojihje 38 u vlasništvu naših državljana, pokazuju podaci Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Od 220 registrovanih jahti u Crnoj Gori, 180 se vodi na građane, a 40 na privrednu djelatnost. Od početka godine do kraja avgusta u naš registar je upisano je 56 novih jahti, od kojih je 47 na građane saopšteno je Portalu RTCG iz resornog ministarstva.

U crnogorskom registru nema megajahti, jer najveća je “Lady Soveregin II“, sa oznakom MNE 0356, koja ne prelazi 24 metra.

Vlasnici jahti koje plove pod crnogorskom zastavom su iz Rusije, Srbije, zemalja EU, SAD i regiona. Iz ministarstva su kazali da je u odnosu na proteklih pet godina, broj registrovanih jahti u Crnoj Gori udvostručen.

Upis jahte u registar i obnova sertifikata košta 30 eura po dužnom metru za jahtu na motorni pogon, a 20 eura za jedrilicu. Brisanje iz registra košta 20 eura. Za osnovni i redovni pregled plaća se sedam eura po dužnom metru, a za vanredni 20 odsto od cijene upisa i administrativna taksa. Vlasnik jahte plaća i porez na upotrebu putničkih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica, obavezno osiguranje od odgovornosti kao i odobrenje za radio stanicu na plovilu. Registar izdaje sertifikat o registraciji jahte koji važi tri godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *