Istraga protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice: Mugoša osumnjičen za višemilionsku štetu

Dodajte komentar

Bivši gradonačelnik Podgorice i doskorašnji ambasador Crne Gore u Sloveniji Miomir Mugoša dobio je status osumnjičenog u slučaju “Carine, nakon što su istražitelji donijeli naredbu o sprovođenju istrage nezvanično saznaje Pobjeda.

Mugoša se juče u Tužilaštvu zadržao dvadesetak minuta, tako da nije jasno da li je dao iskaz ili određena pojašnjenja u vezi slučaja za koji se tereti. Da li je Mugoša jedini osumnjičeni u slučaju Carine pokazaće istraga koja je u toku. Tužilaštvo provjerava ugovore iz 2007. godine između opštine i firme “Carine” čiji je vlasnik Čedomir Popović. Istražitelji sumnjaju da je u tom poslu budžet opštine Podgorica oštećen za skoro 11 miliona eura.

Na pitanja Pobjede u kom svojstvu je Miomir Mugoša dao iskaz i u kojoj je fazi ,,slučaj Carine”, iz Specijalnog tužilaštva je saopšteno da “postupak nosi oznaku tajnosti zbog čega ne mogu saopštiti nijednu informaciju o tom predmetu”. Nevladina organizacija MANS je 17. oktobra 2007. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijelao prvu krivičnu prijavu protiv Mugoše i direktora Direkcije za imovinu Dragana Đukića, zbog sumnje da su u postupku prenosa prava opštinskog zamljišta na kompaniju “Carine” zloupotrijebili položaj i oštetili budžet glavnog grada za više od 11 miliona eura.

Ta prijava je godinu kasnije odbačena, a predmet je zapečaćen. Ipak, taj slučaj je ponovo otvoren u novembru 2015. godine na prijedlog glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Mugoša se, prema nezvaničnim informacijama našeg lista, tereti da je 2007. godine zloupotrijebio položaj tako što je omogućio prodaju vrijednog zemljišta od 15.205 kvadrata na Starom aerodromu, bez odluke Skupštine.

U međuvremenu, 2010. godine, Osnovni sud u Podgorici poništio je ugovor opštine i kompanije “Carine” o prodaji opštinskog zemljišta iz 2007. godine. Na javnoj licitaciji ponuđeno je više od 13 miliona eura za zemljište, ali je posebnom pogodbom kupca i prodavca prodato za dva i po miliona.

Nakon toga uslijedila je odluka Vrhovnog suda kojom je naloženo da “Carine” vrate zemljište od 15.205 kvadratnih metara, a glavni grad kompaniji “Carine” 2.508.825 eura, koliko je plaćeno sporno zemljište. Nakon što je zemljište vraćeno u vlasništvo glavnog grada, Mugoša je krajem 2011. godine donio odluku o ponovnom prenosu zemljišta na “Carine” i to po cijeni od 165 eura za kvadratni metar (ukupno dva i po miliona) kao i 2007. godine, kada su prvi put sklopljeni sporni ugovori.

Podsjećamo, bivši gradonačelnik Podgorice je i početkom septembra dao izjavu tužiocu ali je tada u svojstvu građanina objasnio proceduru kako je došlo do ugovora opštine sa “Carinama”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *