Pokrenuta istraga: Iran oprao milijardu eura preko slovenačke banke?

Dodajte komentar

Slovenačka služba za sprečavanje pranja novca pokrenula je istragu povodom tvrdnji opozicionih partija da je najveća državna banka, Nova Ljubljanska banka (NLB), prala novac iz Irana kršeći međunarodni embargo i ne primenjujući propise protiv finansiranja terorizma.

NLB je, kako prenosi agencija Fena, “oprala” između 2008. i 2010. možda blizu milijardu eura iz Irana.

Slovenački mediji su u julu objavili da je 40-50 transakcija obavljano svaki dan iz NLB-a ka više od 30.000 računa širom svijeta, uključujući i neke sa očigledno lažnim imenima poput Miki Mausa ili Donald Daka (Patak Dača), navodi agencija, pozivajući se na pisanje briselskog internet portala EurAktiv.

Optužbe nisu detaljno obrazlagane dok opozicija nije ponovo otvorila slučaj prošle sedmice. Slovenačka vlada je potvrdila da je “u pomenutom slučaju Služba za sprečavanje pranja novca primila izvještaj o sumnjivoj transakciji u junu 2010. u vezi sa pranjem novca i finansiranjem terorizma”.

Ministarstvo finansija je potvrdilo odgovarajući na upit Službe za sprečavanje pranja novca da su poslali upite u više od 30 država u vezi sa spornim transakcijama. Na bazi provjera je utvrđeno da postoji osnov za sumnju da su prekršeni zakoni.

U centru skandala je britansko-iranski državljanin Iraj Farokhzadeh, koji je otvorio račune u toj banci u decembru 2008. godine za kompaniju Farokh Ltd., nakon što su švajcarske vlasti zatvorile njegove račune u banci UBS. Farokhzadeh je, kako se pretpostavlja, prebacio novac Iranske izvozne i razvojne banke (EDBI) koja se našla pod sankcijama i na crnoj listi EU. U to vrijeme Farrkhzadeh je bio i na listi natraženijih osoba Interpola. Slovenačka centralna banka je zabranila transakcije u decembru 2010, ali je NLB-u trebalo devet dana da to sprovede, do kada je Farokhzadeh prebacio operacije u ruske banke.

Slovenački parlament je 26. septembra usvojio izvještaje o slučaju sa iranskim novcem i zatražio dalje istrage koje bi potencijalno mogle da otvore Pandorinu kutiju u slovenačkoj politici. Opoziciona slovenačka stranka SDS, Janeza Janše, tvrdi da je vlada uradila sve da sakrije sporne transakcije, navodi se u tekstu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *