Zaposleni u avio-kompanijama oikrivaju osam tajni

Dodajte komentar

Svaka struka ima svoje tajne, pa tako ni ona u vezi sa održavanjem i letjenjem avionima nije izuzetak. Ipak, zaposleni u avijaciji nekada otkriju i nešto što ne bi trebalo, pa je portal Brajt sajd (Bright Side) napravio kompilaciju letačkih “ispovijesti” i tajni.

Ne popravljaju se svi kvarovi odmah 

Naravno, nemojte sad pomisliti kako avion polijeće ako je ugrožena sigurnost putnika. Činjenica je kako se prije svakog leta detaljno provjeravaju mnoge stvari, a ako postoje manji problemi koji ne utiču na sigurnost, oni se popravljaju pri slijetanju, da se ne bi gubilo vrijeme s odgađanjem letova.

Pilot i kopilot jedu različitu hranu 

Prije leta pilot i kopilot nikad ne uzimaju isti obrok. Razlog je i više nego jednostavan – moguće trovanje hranom, pa ako se već otruje pilot, bitno je da kopilot bude u potpunosti zdrav. Ipak, ovo ne praktikuju sve avio-kompanije.

Pravi razlog zabrane pušenja 

Uvreženo je mišljenje kako je zabrana pušenja na letu povezana sa sigurnosnim pitanjima, no to baš i nije tačno. Naime, nekad se u avionima najnormalnije pušilo i nije bilo nikakvih sigurnosnih problema. Pravi je razlog zapravo ekonomske prirode, jer se vazduh u avionu konstantno filtrira, a duvanski dim brže troši filtere i ostalu opremu.

Molimo ugasite mobilne telefone 

Ne, ako mobilni ostavite uključen, ne može doći ni do kakve teške nesreće, niti biste bili krivac za rušenje aviona. Ipak, to može dovesti do smetnje u prijemu signala, pa piloti mogu ostati zakinuti za važne informacije od dispečera. Navodno i sami piloti nekad zanemaruju ovo pravilo.

Zaposleni i njihove porodice plaćaju karte jeftinije 

Da, da, mnoge avio-kompanije nude svojim zaposlenima (i članovima njihovih porodica) znatno niže cijene karata, a ponekad karte dijele i besplatno. U principu, često se traži tek plaćanje taksi, dok je let sam po sebi – besplatan.

Najbolje vrijeme za kupovinu karata 

Vjeruje se kako ranija kupovina karata znatno snižava cijenu, ali to i nije baš tačno. Najjeftinije je karte kupovati utorkom, srijedom i subotom, kad se nude po nešto povoljnijim cijenama.

Budite ljubazni prema osoblju 

Stjuardese priznaju da će se više potruditi oko vas ukoliko ste ljubazni. Tako da, ako lijepo objasnite zašto ne možete da sjedite do saputnika, vjerovatno će se za vas naći neko drugo mjesto, a ako se odlučite na histerisanje i bezobrazluk, ostaćete gdje jeste. Ista stvar je i s hranom i svim ostalim.

Katanac neće zaštititi kofer 

Ako ste zaključali kofer katancem, znajte da vam to neće previše pomoći. Naime, oni se mogu otvoriti posebnim spravicama, ali često i hemijskom olovkom, tako da ćete možda nepotrebno doživjeti oštećenje kofera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *