Goldman Sachs formira sektor za trgovanje bitkoinima

Dodajte komentar

Američka investiciona banka Goldman Sachs razmatra mogućnost formiranja sektora za trgovanje bitkoinima kako bi udovoljili potražnji klijenata.

U Goldmanu razmišljaju o okupljanju tima koji bi trgovao bitkoinima i ostalim digitalnim valutama, tvrdi upućeni izvor.

Takvo razmatranje u velikoj banci moglo bi poduprijeti bitkoin koji je trenutno izložen kritici Kine i pojedinih velikih banaka.

Interes za trgovanje digitalnim valutama iskazao je čitav niz klijenata, uključujući investicione fondove, osiguravače i kompanije.

Studija je u početnoj fazi i možda neće ni rezultirati odlukom o pokretanju projekta, napominje izvor.

„Na osnovu interesa klijenata za digitalne valute istražujemo kako bismo im najbolje udovoljili“, rekla je portparolka američke kompanije Tifani Galvin.

Velike banke poput Goldman Sachs-a su do sada izbjegavale trgovanje bitkoinima koji je na glasu kao instrument za finansiranje nezakonitih aktivnosti.

Finansijske kompanije istovremeno razvijaju tehnologiju ‘blockchaina’ na kojoj se bitkoin zasniva, a prema ocjeni nekih stručnjaka mogla bi odigrati važnu ulogu u budućnosti finansijskog sektora.

Nedavno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) centralnim bankama širom svijeta upućen savjet da „ne odbacuju virtuelne valute kao što je bitkoin“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *