Šta stoji iza uspjeha najvećih društvenih mreža?

Dodajte komentar

Vjerovatno biste bez greške napamet umjeli da pogodite koje su top 3 društvene mreže. To i nije tako teško. Nešto teže je pogoditi zašto su baš te mreže najpopularnije.

Nova-stara lista najboljih na vebu

Malo ko je propustio vijest da je 27. juna Facebook zajednica dostigla dvije milijarde korisnika. Dakle, na prvom mjestu stoji Facebook – od drugog na dalje sijlede premišljanja i rasprave. BeeShaper prenosi najnovije podatke iz septembra 2017.

Instagram zajednica porasla na 700 miliona ljudi.

Twitter najzad izašao u javnost sa novim podacima: 328 miliona aktivnih korisnika.

Pinterest skočio za 25 miliona korisnika – dosad ukupno 175 miliona aktivnih.

Ipak, na listi kao da ništa nije novo. Apsolutni favorit je Facebook, a na dalekom drugom mjestu YouTube (koji i dalje malo ko smatra društvenom mrežom). Instagram skoro duplo više korisnika od Twitter-a, a svi ostali stoje jedni drugima manje-više uvo do uveta. Evo kako te iste mreže izgledaju kada njihovu dominaciju prenesemo na kartu svijeta.

Kao što vidite, Instagram je uspio da osvoji i Rusiju u kojoj je i Facebook dugo bio persona non grata. Kina se još ne predaje, a pojedinačne društvene mreže caruju u svojim oazama po arapskom svijetu.

Tajne uspjeha velikih mreža

Znate kako na prijemnom ispitu na dramskoj akademiji ne prolaze uvjek ni lijepi, ni pametni, ni uporni. Sigurna pobjeda čeka one koji su svoji i posebni.

Cifre ne lažu, ali ne predstavljaju uvjek adekvatno stanje stvari u ljudskim glavama.

Na primjer, iako je LinkedIn prema statistikama, među najmanjim svjetski poznatim društvenim mrežama, mi ga i dalje smatramo važnim i stoga on ima sigurnu budućnost. Zašto? Zato što ima sasvim posebnu svrhu i namjenu: da poveže poslovne ljude preko njihovih profila. YouTube caruje i pored sve većeg broja mreža koje su pokušale da ospore njegovu vladavinu video sadržajem.

Facebook je u posljednje vrijeme veoma naporno radio i taj rad se isplaćuje. Prije svega, aktivno je radio na tome da bude na usluzi novinarima i postane mjesto na kome ljudi lako pronalaze informacije. I sada aktivno radi na tome da kroz aplikacije i vezu sa Instagramom postigne dominaciju nad što većom količinom primamljivog sadržaja. Ne treba zaboraviti i činjenicu da WhatsUp i Messanger trenutno dominiraju onlajn komunikacijom. Dok ostali praktikuju vožnju u prvoj brzini, Facebook dominira inovacijom.

BeeShaper

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *