Wall Street otvorio oktobar novim rekordima

Dodajte komentar
Tuhman

Akcije na Njujorškoj berzi zabilježile su rast vrijednosti prvog trgovačkog dana u mjesecu, postavivši nove rekordne nivoe tokom trgovanja. Dow Jones je porastao 0,7% na 22.557,6 poena, a dobitnike je predvodio Goldman Sachs.

Indeks S&P 500 je porastao 0,4% na 2.529,1 poen, predvođen dobicima u finansijskom sektoru i sektoru zdravstvene zaštite. Finansijske akcije dobile su na vrijednosti 0,9% nakon što su proteklog mjeseca porasle oko 2%.

Pojedinačno posmatrano, najjača karika S&P-a bio je General Motors koji je skočio 4,4% nakon što je Deutshe Bank ponovio preporuku za kupovinu ovih akcija. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, porastao je 0,3% na 6.516,7 poena. Na ekonomskom polju, objavljeno je da je ISM indeks industrijske proizvodnje dostigao nivo od 60,8 poena što je njegova najveća vrijednost od maja 2004.

Evropske berze su mahom zabilježile rast vrijednosti, dok je španski IBEX pao 1,2% kao posljedica rastućih političkih tenzija oko katalonskog pitanja. Njemački DAX, koji je bio najveći dobitnik tokom septembra, skočio je 0,6%, britanski FTSE je porastao 0,9%, dok je francuski CAC dobio na vrijednosti 0,4%. Tržište sirove nafte je usporilo na jučerašnjem trgovanju nakon što je zabilježilo najjački treći kvartal u posljednjih 13 godina. Američki WTI oslabio je 2,1% na 50,58 USD po barelu, dok je Brent pao 1,5% na 55,94 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *