OTP planira da kupi pet banaka

Dodajte komentar

Najveći mađarski komercijalni zajmodavac OTP banka planira da preuzme najmanje pet banaka u naredne dvije godine za šta će izdvojiti milijardu dolara.

Kako izveštava agencija “Blumberg”, OTP banka očekuje da će, nakon akvizicija, udio prihoda grupe ostvarenih izvan zemlje povećati na 70 odsto sa sadašnjih oko 45 procenata, izjavio je glavni izvršni direktor banke Šandor Čanji u jednom intervjuu.

Dok se neke evropske banke muče sa ispunjavanjem novih zahtjeva vezanih za adekvatnost kapitala, iz OTP-a poručuju da se već dvije decenije spremaju da se steknu pravi uslovi kako bi iskoristili prednosti M&A prilika (merdžovanja i akvizicije).

Mađarska grupa, jedna od najbolje kapitalizovanih banaka u Evropi, iskoristiće milijardu dolara sredstava za proširenje svog prisustva u centralnoj i istočnoj Evropi, pri čemu merka potencijalne mete od Bugarske do Bjelorusije, navodi njujorška agencija.

Akvizicije OTP-a su doprinijele da akcije banke prošlog mjeseca dostignu desetogodišnji maksimum od 10.600 forinti (oko 34 eura). Tržišna kapitalizacija od 10,6 milijardi dolara, čini OTP banku najvećom kompanijom u Mađarskoj, navodi njujorška agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *