Katalonija glasa: Specijalci na ulicama (foto)

Dodajte komentar

Biračka mjesta širom Katalonije su otvorena za glasanje o nezavisnosti tog španskog regiona. Policija je na biračkim mjestima, a Barselonu nadlijeće helikopter.

Na nekim biračkim mjestima, kako se navodi, policija pokušava da spriječi ljude da glasaju, a na pojedinim mjestima zabilježeni su incidenti.

Španska policija zaplijenila je kutije i glasačke listiće na biračkim mjestima, javlja AFP.

Na pojedinim mjestima, kako se navodi, zabilježeni su manji incidenti sa policijom, a ljudi koji su od ranog jutra čekali u redovima ispred birališta, uzvikuju “Mi smo narod mira”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštilo je da su nacionalna policija i civilna garda počele da plijene glasačke kutije i listiće na biralištima u Kataloniji, prenosi Rojters.

Španska policija za razbijanje demonstracija počela je raspoređivanje policijaca u jednom dijelu Barselone uoči otvaranja birališta za referendum na kojem Katalonci žele da glasaju o nezavisnosti, a što Madrid smatra neustavnim.

Pojedini mediji prenose da su na ulici izbini neredi, odnosno sukobi između policije i aktivista koji se zalažu za nezavisnost Katalonije.

Kako se može ustanoviti na osnovu nekih fotografja objavljenim na društvenim mrežama, ima povrijeđenih.

Najavljeni referendum, koji je gurnuo Španiju u najgoru ustavnu krizu u posljednjih nekoliko decenija i izazvao strahove od uličnog nasilja, predstavlja test snage volje između Madrida i Barselone.

Španska policija poslala je pojačanje, a u Barseloni još pre svitanja put Katalonije krenulo je stotinak policijskih vozila, prenosi Rojters.

Izborna komisija za nadgledanje glasanja je rasformirana, a hiljade policajaca je raspoređeno kako bi blokirali ulaz na birališta.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *