Monstat: BDP porastao 5,1 odsto

Dodajte komentar

Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore, prema preliminarnim podacima Monstata, u drugom kvartalu ove godine je iznosila 5,1 odsto, dok je nominalni rast iznosio 7,6 odsto.

U apsolutnom iznosu stvoreno je dodate vrijednosti više za 66,8 miliona eura, saopštila je juče na konferenciji za novinare direktorica Monstata Gordana Radojević.

BDP je tokom drugog kvartala iznosio 947 miliona eura, a podatke za treći kvartal ove godine iz Monstata su najavili da će objaviti 22. decembra.

Radojevićeva je kazala da je najznačajni rast u drugom tromjesečju zabilježen u sektoru građevinarstva.

“Obavljeni građevinski radovi bilježe rast od 51,5 odsto. Rast u građevinarstvu iniciran je prije svega izgradnjom autoputa Bar-Boljare”, objasnila je Radojević i napomenula da je rast zabilježen i kod uslužnih djelatnosti, sektora poljoprivrede i šumarstva. Pad proizvodnje usljed nepovoljnih vremenskih prilika (najviše u proizvodnji električne energije), zabilježen je u sektoru industrije 8,5 odsto.

Posmatrano po kategorijama potrošnje BDP-a, vodeća kategorija koja je doprinijela rastu ekonomske aktivnosti je lična potrošnja, koja je u odnosu na isti kvartal prethodne godine bila realno veća 4,1 odsto, dok je državna potrošnja realno porasla 2,1 odsto.

Pomoćnica direktora Monstata Branka Šušić Radovanović, saopštila je da je u skladu sa propisanom metodologijom ESA 2010, BDP u tekućim cijenama za prošlu godinu iznosio 3,95 milijarde, a po stanovniku 6,35 hiljada eura. BDP u stalnim cijenama za prošlu godinu iznosio je 3,76 milijarde.

Stopa nominalnog rasta BDP-a bila je 8,2 odsto, a stopa realnog rasta 2,9 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *