Svijet dobio novih 1,15 miliona milionera

Dodajte komentar

Broj milionera u svetu porastao je prošle godine za gotovo osam posto, na rekordnih oko 16,5 miliona, a njihovo bogatstvo dostiglo je ukupno 63.500 milijardi dolara, pokazala je najnovija studija firme Capgemini.

Ukupno bogatstvo pojedinaca s visokim netom bogatstvom, koje u globalnoj konsultantskoj kompanijii definišu imovinom raspoloživom za ulaganja od najmanje milion dolara, ne računajući nekretnine u kojima stanuju, kolekcionarske predmete i potrošna dobra, u 2016. godini uvećano je za 8,2 posto i na putu je da do 2025. godine premaši 100.000 milijardi dolara.

U prošloj godini svijet je dobio novih 1,15 miliona milionera, navodi se u izvještaju Capgeminija.

Sjedinjene Države, Japan, Nemačka i Kina imaju najviše milionera, koji zajedno čine gotovo dvije trećine ukupnog broja milionera. U SAD je broj bogataša narastao na 4,8 miliona, sa 4,46 miliona, dok je broj milionera u Kini porastao na 1,13 miliona, s nešto više od milion.

Azijsko-pacifička regija, Evropa i Sjeverna Amerika podjednako su doprinijele porastu ukupnog bogatstva, pri čemu su Rusija, Brazil i Kanada preokrenuli negativni trend. Rusija je zabilježila rast i broja milionera i njihovog ukupnog bogatstva za oko 20 posto, čemu je doprinwo oporavak na tamošnjem tržištu deonica.

Francuska je prestigla Britaniju i ušla među prvih pet po broju milionera, uz pomoć oporavka sektora nekretnina, dok je Švedska iz vodećih 25 istisnula Singapur, pogođen padom deonica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *