Niko ne želi da kupi telefon tvorca Androida

Dodajte komentar

Essential Phone, mobitel koji je Andy Rubin, tvorac Androida, napravio jer mu se ni jedan drugi telefon nije sviđao, sve se više čini kao tržišni flop. Uprkos vrlo dobrim inicijalnim recenzijama, Essential PH-1 je, prema izvještaju FierceWirelessa, u tri nedjelje otkad se pojavio na tržištu prodat u samo 5000 primjeraka. Računajući na to da se godišnje proda više od 1,5 milijarde pametnih telefona, ta brojka djeluje mizerno. Poređenja radi, Apple 5000 komada svojih iPhonea proda svakih 15 minuta.

Kada bi se broj prodanih primjeraka pomnožio s cijenom telefona, dolazimo do prihoda od samo 3,5 miliona dolara. Za kompaniju čija je vrijednost procijenjena na preko milijardu dolara, to je jako slab rezultat. Kao uzrok problema navode se problemi u isporuci i distribuciji. Pri predstavljanju 30. maja, Rubin je obećao da će telefon biti dostupan kroz 30 dana. Obećanje je prekršio, pa se telefon u prodavnicama našao tek krajem avgusta i početkom septembra.

Rubinov Essential Phone u Americi se prektično može kupiti samo preko njihovog najmanjeg mobilnog operatera, Sprint. Operater i sam po sebi ima probleme u rastu, budući da mu iz godine u godinu pada broj pretplatnika. Telefon je povremeno dostupan na Amazonu i Best Buyu, no u limitiranim količinama koje se rasprodaju relativno brzo. Problematično je što je Essential Phone došao u prodaju u najnezgodnije moguće vrijeme, svega par nedjelja pred prezentaciju novih iPhone modela.

Essential bi vjerovatno imao bolje šanse da je lansiran kada je i trebao prema Rubinovim obećanjima, negdje početkom jula. Tada su iPhone 8, odnosno X, ali i drugi modeli poput Samsungovog Notea 8 i Googleovog Pixela 2 (koji se predstavlja 4. oktobra), bili daleko od dolaska na tržište. Problematične su postale i dugotrajnije recenzije, koje su nakon inicijalnih pohvala, postajale sve lošije. Sve se više isticala relativno loša kamera spram cijene telefona, kao i osrednja baterija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *