Poreska uprava blokirala žiro-račune 47 lokalnih preduzeća i javnih ustanova

Dodajte komentar

Poreska uprava počela je aktivnost preduzimanja mjera prinudne naplate prema preduzećima i ustanovama na nivou jedinica lokalne samouprave koje kasne s izmirivanjem poreskih obaveza. Mjera prinudne naplate blokadom žiro-računa preduzeta je kod 47 lokalnih preduzeća i javnih ustanova na ukupan iznos od 511.725 eura, od čega se 365.440 eura odnosi na tekuće obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, a 146.284 eura na tekuće obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost.

“Iz Opštine Pljevlja blokirano je 12 preduzeća, Rožaja 10, Berana 8, Ulcinja 7, Kolašina i Bijelog Polja po 3 preduzeća, Prijestonice Cetinja 2 preduzeća, a iz Bara i Plava po jedno preduzeće.  U proteklom periodu izvršena je detaljna analiza stepena poreske discipline u opštinama, te je utvrđeno da jedinice lokalne samouprave uglavnom redovno servisiraju obaveze po reprogramu odobrenom od strane Ministarstva finansija tokom 2015. godine na ukupan iznos od 90.032.195 eura, ali da iste kasne s izmirivanjem tekućih obaveza. Zbog toga su 62 javna preduzeća i ustanove aplicirali za izmirivanje duga u ratama u skladu sa Zakonom reprogramu u ukupnom iznosu od 10.920.283 eura”, precizirano je u saopštenju Poreske uprave.

Opštine koje su od 2015. godine smanjile poreski dug su Nikšić, Bar, Budva i Šavnik, dok je poreska nedisciplina najevidentnija u opštinama Pljevlja, Ulcinj i Rožaje.

“U nastojanju da stepen poreske discipline poveća, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru, Poreska uprava će nastaviti s primjenom mjera naplate prema opštinama i lokalnim preduzećima i ustanovama, kao i prema svim ostalim obveznicima koji kasne u plaćanju poreza, a mjere prinudne naplate podrazumijevaće i iniciranje stečajnog postupka nakon iscrpljivanja ostalih mjera za naplatu poreskog duga”, ističe se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *