Udruženje banaka predlaže: Bankarska tajna da ne važi za sud, policiju i poreznike

4 komentara

Udruženje banaka predložilo je da se u Nacrt izmjena Zakona o bankama unese odredba da se svi podaci o klijentu i njegovom računu, koji se sada smatraju bankarskom tajnom, mogu dostaviti Upravi policije, Poreskoj upravi, stranoj banci koja ima učešće u kapitalu ili glasačkim pravima najmanje 50 odsto, stečajnom upravniku i likvidatoru…

Javna rasprava o ovom i Nacrtu zakona o sanaciji banaka završena je 11. septembra, a primjedbe, koje je objavilo Ministarstvo finansija, dostavili su Mans, Udruženje i Sindikat banaka.

Udruženje banaka navodi da banke svakodnevno dobijaju zahtjeve za dostavu kompletnih podataka o klijentu i njegovim računima od Poreske i Uprave policije, koje sada odbijaju, a smatraju logičnim da im ih daju. Predloženo je i da podaci koji se odnose na urednost ispunjavanja obaveza klijenata ne predstavljaju bankarsku tajnu.

“Od momenta kada klijenti zapadnu u poteškoće sa otplatom često dolazi do povreda ugovora, među kojima je i izbjegavanje uredne dostave akata. Zato predlažemo javnu objavu, koja važi samo kada je nemoguće klijentu dostaviti pisani akt neposredno ili putem pošte”, navedeno je u primjedbama.

Bankari smatraju da ni za otkup potraživanja nije potrebna prethodna saglasnost dužnika i predlažu da banka može dostavljati trećim licima podatke koji predstavljaju bankarsku tajnu za otkup potraživanja. Predložena je i eksternalizacija, odnosno povjeravanje poslova trećim licima, bez prethodnog odobrenja Centralne banke, a traže i da banke imju dva direktora.

Mans: Javna rasprava obesmišljena

Mans smatra da je javna rasprava obesmišljena, jer je dijelom sprovedena u vrijeme godišnjih odmora. Tvrde da je u Nacrtu zakona o sanaciji banaka, suprotno evropskoj direktivi, omogućeno da se koriste državni instrumenti finansijske stabilnosti kako bi se izbjegao stečaj. Traže da se precizira i proširi definicija lica povezanih sa bankom, kao i da se propiše stroži uslov solventnosti i adekvatnosti kapitala za oduzimanje dozvole za rad.

UBCG: Izdvajanje u sanacioni fond još jednom preispitati

U primjedbama Udruženja banaka na Nacrt zakona o sanaciji banaka predlažu da se još jednom preispita izdvajanje za sanacioni fond.

“Nemamo projektovano opterećenje po bankama, a biće mnogo veće nego što je na sastancima sa predstavnicima regulatora ukazivano”, navodi se u primjedbama.

Podijeli ovaj članak
4 Komentara
  • Kakva je ovo glupost, sistemski potpuno suprotna sustini bankarskog poslovanja? Nema sanse da je gensek Udruzenja dobio dozvolu banakra da krse zakon, mada se moze razumjeti da je on ovo pokrenuo posto je tako izabran, kao posluzilac spijunskih organizacija.

    I poreznici, i policija, i tuzilastvo, mogu do podataka o klijentima banka samo i jedino samo preko suda. Svaki drugi model je direktno krsenje Zakona o licnim podacima, dodatno na krsenje zakona o poslovnoj tajni. Takodje, banka nema pravo da disbursuje podatke osim ako nema nalog suda.

    Nikako da naucimo sta znaci profesionalno poslovanje banaka kojima je jedini sistemski i profesionalni zadatak da budu korisne svojim klijentima, jer je to jedini trzisni nacin da profitiraju na dugorocnoj osnovi.

    • Samo plitka osoba, zlonamjerna kao ptica rugalica, zaključuje na osnovu novinskih tekstova bez saznanja o integralnom tekstu. Informacija istrgnuna iz konteksta ili nedorečena, ostavlja potpuno drugo značenje od izvornog. Teško neko ko ne umije da sredi svoj život može bilo koga da uči ili kvalifikuje, šta i kako raditi. Špijunsko, plaćeničko istrošeno, unakaženo tumačenje ekonomije kvaziekonomiste, nikad bankara, plitkog multipraktik poznavaoca meterije ne treba uzimati za ozbiljno.

    • Regulator će znati da se postavi, a tvoje samoreklamerstvo, ako ti nije objasnila doktorica N.M. koja ti je javno odgovorila na tvoje pisanije, ne može ti niko drugi pomoći. Regulator ima smjernice u skladu sa poglavljem 9 predpristupnog puta u EU i usvojiće se samo ono što je harmonizovano, to je valjda jasno svakom laiku, ali multipraktik stručnjaku treba neko da pojasni, jer su ga/nju godine pregazile, ali i hendikep operativno nikad prisutnosti kod materija koje komentariše.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *