Poslanici danas odlučuju o Zakonu o planiranju

Dodajte komentar
Ilustracija

Crnogorski poslanici danas će se izjasniti o Predlogu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kojim se, pored ostalog, ukidaju građevinske dozvole, personalizuje odgovornost i povećavaju nadležnosti Vlade.

Ovo zakonsko rješenje juče je dobilo zeleno svijetlo skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, čiji su članovi preporučili poslanicima njegovo usvajanje. Protiv Predloga Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata izjasnio se samo poslanik DUA Genci Nimanbegu, koji je istakao da je glavni nedostatak ovog rješenja oduzimanje prava odlučivanja opštinama.

“Mislim da je vaš projektni zadatak na više mjesta predvidio da se odlučuje na jednom mjestu, što ja shvatam kao centralizaciju sistema, a smatram da kao društvo nijesmo spremni za to”, rekao je Nimanbegu u diskusiji sa ministrom održivog razvoja i turizma Pavlom Radulovićem, dodajući da se crnogorski prostor ne može urediti samo sa dva prostorna plana.

Radulović je kazao da ovaj zakon samo oduzima pravo parlamentima lokalnih samouprava da glasaju o dokumentu, a da samim opštinama daje znatno veća prava u prostornom planiranju.

“Opštine će novim zakonom formalno imati mnogo veća prava da utiču na tekst plana nego što je to predviđeno postojećim. Zbog novog zakona neće biti oštećene, prihodi će im biti povećani, a rashodi smanjeni jer je administracija prenešena na Ministarstvo”, ukazao je Radulović, navodeći da će se ovim zakonom znati “u svakom trenutku gdje je pošlo naopako” i ko je odgovoran za to.

Predsjednik Odbora Petar Ivanović (DPS) kazao je da smatra da je predlog zakona dobar, ali da je naišao na “političarenja” nevladinih organizacija koje stalno reaguju. Nevladine organizacije koje prate pregovore u okviru Poglavlja 27 životna sredina i klimatske promjene, pozvale su juče poslanike da ne glasaju za Predlog Zakona o planiranju prostora i izgradnji jer je, kako tvrde, neusaglašen sa Ustavom Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *