Deloitte meta hakera, ukradene poslovne tajne velikih klijenata

Dodajte komentar

Deloitte, jedna od četiri velike svjetske revizorske firme, bila je žrtva visokosofisticiranog napada hakera, izvještava britanski Guardian.

Među informacijama koje su prucirile sa servera je povjerljiva internet pošta koja otkriva poslovne planove nekih velikih klijenata.

Za sada, šest klijenata revizorske kuće je obaviješteno o krađi podataka. Deloitte, gigant sa oko 31 milijardi eura godišnjeg prihoda, revizor je za niz multinacionalnih kompanija, banaka i vladinih institucija.

Ono što u priči najviše iznenađuje nije činjenica da je neko upao u sistem revizora, nego to da u Deloitteu mjesecima niko nije posumnjao, a kamoli prepoznao krađu. Hakeri su se infiltrirali u globalni Deloitteov webmail server preko računa jednog od administratora, što im je teoretski omogućilo da imaju neograničen pristup svim podacima. Specijalni tim forenzičkih stručnjaka, eksperata za cyber sigurnost i drugih sastavlja cijelu sliku o napadu više od pola godine. Međutim, do danas nije poznato ko su bili napadači i do kojih podataka su se dokopali.

U Deloitteu su na Guardianovo otkrivanje napada odgovorili: “Temeljit pregled nam je omogućio da shvatimo koje informacije su bile ugrožene i što je haker zapravo učinio. Mi smo dokazali da napad nije uticao na poslovanje naših klijenata”.

Dodali su da će i dalje nastojati da budu u vrhu po nivou sigurnosti podataka, i pritom upozorili. “Ubrzani tempo inovacija pruža strateške prednosti, ali u isto vrijeme kompanije izlaže kibernetičkim napadima”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *