Tri sigurna načina da ne dobijete posao

Dodajte komentar

Vaša radna biografija bila je dovoljno dobra i pozvani ste na intervju za posao. Razgovarali ste sa ljudima koji će vam biti nadređeni, nakratko ste imali priliku da upoznate radno okruženje, a ako ste prošli kroz nekoliko rundi razgovora, vjerovatno ste se susreli i sa budućim kolegama. U trenutku kada ste shvatili da biste voljeli tu da radite, pozicija za koju ste se prijavili nije vam ponuđena.

Kako to obično biva, dobili ste savjet da ne odustajete, te da su vam njihova vrata i u budućnosti otvorena.

Priznaćete da ponekad ne možemo imati kontrolu nad celokupnom situacijom. No, isto tako ćete se složiti da je mnogo više prilika nad kojima možemo imati direktan uticaj.

Zašto se situacija nije odvijala u vašu korist?

1. Očekivali ste neuspjeh

Nije tajna da se potraga za poslom može lako pretvoriti u pravu noćnu moru. Koliko puta su vam sva vrata na koja ste pokucali bila zatvorena? Da li ste se ikada zapitali šta bi bilo da ste poslali CV onda kada vam se ukazala prilika samo da ste imali više hrabrosti?

Nakon čitavog niza odbijanja, u potpunosti je razumljivo da se osjećate obeshrabreno u trenutku kada konačno dobijete priliku da zasijate.

No, rješenje postoji, a nudi ga Ejmi Kadi, socijalni psiholog sa Harvarda, koja ukazuje na to kako takozvane „poze moći” utiču na na nivo hormona testosterona i kortizola u mozgu, odnosno, kako je naš govor tijela povezan sa našim raspoloženjem, pa samim tim i sa našim šansama za uspjeh i postizanje ciljeva.

Drugim riječima, ni ne pomišljajte da u zgrčenom položaju provedete posljednje minute prije razgovora za posao. To će slati signale vašem mozgu da se osjećate bespomoćno, pa ćete takav stav odati i tokom intervjua.

Da bi „poze moći” bile efektne, potrebno je samo dva minuta.

2. Priprema za intervju bila je neodgovarajuća

Razgovor za posao nipošto nije adekvatna prilika da provjeravate validnost Marfijevog zakona koji kaže da „Ako nešto može poći naopako, poći će.”

Zakasnili ste? Možda ste došli čak 30 minuta ranije, pa ste, osim što ste omeli budućeg poslodavca u obavljanju posla, uspjeli da popričate i sa kandidatom koji je na razgovoru bio prije vas, te vas je razgovor sa njim obeshrabio? Vrlo je vjerovatno da vam je telefon zazvonio baš u trenutku dok ste se predstavljali. Takođe je moguće da niste pripremili adevatnu odjeću za intervju.

Jedna od većih grešaka koje se često dešavaju tokom intervjua jeste i pričanje o prethodnim poslodavcima u negativnom kontekstu. Vaše prethodno iskustvo možda nije bilo prijatno, ali dobro razmislite na koji način ćete izvući one svijetle strane i pokazati budućem poslodavcu da umijete da budete odani i, na kraju krajeva, profesionalni.

Sve ovo je dobar pokazatelj da ste na intervju zapravo došli nepripremljeni. Dobra priprema donijeće vam potrebnu smirenost, a ona vam je prijeko potrebna da biste vladali situacijom.

Dobra priprema za intervju za posao zahtijeva od vas sljedeće:

  1. Istražite sajt kompanije. Stranice O nama i Kontakt naročito su važne. Upoznajte nišu u kojoj kompanija posluje, čitajte o njihovim brendovima i proizvodima.
  2. Google, Bing, YouTube neka budu vaše najbolje oruđe. Realnost u kojoj kompanija posluje možda je drugačija od one koja je predstavljena na sajtu.
  3. Pregledajte LinkedIn profil kompanije. Ne samo da ćete pronaći otvorene pozicije, već i informacije o zaposlenima, a sa nekima od njih svakako ćete se susresti tokom intervjua.
  4. Provjerite da li je kompanija u skorije vrijeme izdala obavještenja za medije.
  5. Istražite kako kompanija posluje.

3. Umrežavanje vam nije jača strana

Ako vjerujete da ste introvertna osoba, onda rado izbjegavate prilike za umrežavanje. Moramo li da napominjemo da je to velika greška? Često kompanije imaju programe kojima nagrađuju zaposlene uz pomoć kojih su došli do novih. Povežite se sa ljudima u vašoj niši. To što imate otvorene Twitter, LinkedIn i Facebook profile, ne znači da ih koristite efektivno kada je aktivno traženje posla u pitanju.

Možda nikada nećete saznati šta se zapravo dogodilo i zašto vam nije pružena poslovna prilika kojoj ste se nadali. Ako zaista želite da radite baš sa ljudima koji su vam upravo zatvorili svoja vrata, pošaljite im imejl nakog razgovora. Time što ćete ostati u kontaktu zapravo ćete povećati vaše šanse na sledećem razgovoru koji budete imali sa njima, a možda osoba koju su odabrali umjesto vas iznevjeri njihova očekivanja, pa se ponovo obrate baš vama.

Nastavite sa potragom, a svaki put kada vam kažu „Hvala na interesovanju, ali…” ne shvatajte previše lično.

Izvor: MCB

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *