Pregled štampe za 25. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Akciza na struju do ulaska u EU

Prema direktivama Evropske unije Crna Gora, sve članice, a i zemlje kandidati su obavezni da uvedu alccize na električnu energiju. Iz Ministarstva finansija su Vijestima kazali da ta obaveza za Crnu Goru postoji do ulaska u Evropsku uniju, ali da sada o njoj ne razmišljaju, pa nije poznato ni kako će se ona obračunavati i koliko će uticati na povećanje cijena električne energije.

Rezerve banaka 217 miliona

Obavezna rezerva banaka na kraju avgusta je, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila 217,4 miliona eura.

Šinavatrin Global posluje negativno

Podgorička kompanija Global TS Montenegro, bivše tajlandskog premijera Taksina Šinavatre, prošle godine poslovala je sa gubitkom od 30.322 eura. To se navodi u finansijskom iskazu koji je dostvaljen Poreskoj upravi, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Dnevne novine

U avgustu naplaćeno 72,53 miliona eura

Uprava carina u avgustu je naplatila 72,53 miliona eura neto prihoda, 15 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.Prema podacima objavljenim na sajtu Uprave carina, od ukupno naplaćenih prihoda u julu, na porez na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu se odnosilo 43,96 miliona eura, na akcize 25,5 miliona, na carinu 2,86 miliona, na porez na kafu 198.070 eura, a na ostale prihode 5.970 eura.

Maloljetnici kockaju nadležni organi ćute

NVO Montenegro Bet dostavila j e Upravi za inspekcij ske poslove prijavu za nelegalno poslovanje koja se odnosi na nezakonito postavlj enje rekvizite za zaključivanje opklada, takozvane terminale, što je zakonima najstrožije zabranjeno.

Prihvaćeno više od 100 sugestija

Predlogom zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata ne predviđa se oduzimanje nadležnosti za planiranje prostora opštinama, već im omogućava da imaju veći uticaj na planove koji se donose, rekao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Dan

Utvrdili 2,57 hiljada nepravilnosti

Uprava za inspekcijske poslove obavila je od juna prošle godine do jula ove 52,1 hiljadu inspekcijskih pregleda po osnovu Zakona o zaštiti potrošača i drugih koji sadrže te odredbe, navodi se u izvještaju o realizaciji nacionalnog programa zaštite potrošača.

Obećao tržni centar, pa založio fabriku za kredit

Pravi primjer nemara prema imovini, ali i primjer “nakaradne privatizacije i tranzicije zasigurno je bjelopoljska Industrijska zona u Nedakusima. Među desetak fabrika, čije su kapije poodavno zaključane, u najgorem stanju je nekada uspješna fabrika obuće “Mladost, koja se zvala i “Beograd.

Sekulić na Infofestu

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić otvoriće danas 15. Međunarodnu konferenciju “Regulatorna djelatnost u oblasti elektronskih komunikacija: Sljedeća generacija regulacije, koja se u okviru Infofesta održava u Budvi.

Pobjeda

Ministar i oponenti kao da su čitali različite zakone

Vlada Crne Gore je na sjednici od 31. avgusta ove godine utvrdila Prijedlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Dokument koji je Vlada utvrdila zapravo je treća verzija izmjena postojećeg zakona o uređenju prostora koji se našao najavnoj raspravi tokom 2016. godine, kao Nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata. Zakon bi trebalo da bude usvojen na zasijedanju parlamenta u utorak, 26. septembra.Prijedlog zakona naišao je na oštre reakcije javnosti. Tako su predstavnici tri primorske opštine naveli da se ovim zakonom upravljanje prostorom pokušava centralizovati i staviti, kako su istakli, pod kontrolu jednog centra i jedne partije, dok su članovi Inženjerske komore osudile ovaj zakon koji je, kako su istakli, omalovažio njihovu struku.

Privrednici da se oporave restrukturiranjem kredita

Centralna banka poziva preduzeća i preduzetnike koji imaju problema sa vraćanjem kredita da iskoriste pogodnosti izmjena zakona koji je stupio na snagu 22. juna ove godine i iniciraju restrukturiranje i višestruko olakšaju poslovanje i o tome obavijeste CBCG na e-mail adresu [email protected].

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *