Najbogatijem Crnogorcu ne cvjetaju ruže

Dodajte komentar

Podgorička kompanija Global TS Montenegro, bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre, prošle godine poslovala je sa gubitkom od 30.322 eura. To se navodi u finansijskom iskazu koji je dostvaljen Poreskoj upravi, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Naturalizovani Crnogorac, koji se računa za najbogatijeg državljanina Crne Gore, a čije se bogatstvo po Forbsovoj listi procjenjuje na 1,6 milijardi dolara, ne može se pohvaliti sa poslovanjem svoje fiurme, koja je i 2015. završila sa gubitkom, istina neznatnim od 958 eura. U finansijskom iskazu za prošlu godinu piše da firma nema nekretnina u svome vlasništvu, a osnovni kapital joj je 1,1 milion eura. Šinavatrina kompanija ipak ne duguje ni centa za porez.

Šinavatra je tek ove godine, početkom aprila kupio svoju prvu nekretninu u Crnoj Gori i to skoro četiri hektara zemljišta na jugoistočnom dijelu ostrva Sveti Nikola naspram Budve. Tek u finanijskom izvještaju za ovu godinu, koji će biti predat naredne godine do maja, vidjeće se da li je ovaj potez odbjeglog tajlandskog premijera bio pun pogodak ili će se gubitak njegove firme povećati.
Global TS Montenegro je u aprilu zaključio kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom San investments, iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik zemlje od 37 hiljada kvadrata na popularnim Havajima, za šta je platila 24 miliona eura. Na uknjiženje se čekalo praktično puna dva mjeseca, jer je ostrvo bilo pod hipotekkom Prve banke, na ime kredita od 20 miliona eura, koliko je San investments uzela prije gotovo deceniju.

Jedan od uslova da bi se uknjižila Šinavatrina firma, po svemu sudeći je bilo da Prva banka upiše takozvanu kaucionu hipoteku. Kao teret na zemljišni kompleks upisana je u katastarsku evidneciju Uprave za nekretnine hipoteka II reda Prve banke, kauciona hipoteka u iznosu od 15 miliona eura sa zabranom otuđenja i opterećenja bez pismene saglasnosti povjerioca. Šinavatra je time postao novi, treći po redu u protekle dvije decenije vlasnik atraktivnog dijela ostrva, od koga su dosadašnji vlasnici u svojim planovima imali viziju da ga pretvore u luksuzni turistički kompleks.

Od staromještanskih porodica prije gotovo dvije decenije ovaj dio ostrva je kupio beogradski biznismen, nekadašnji političar JUL-a Nenad Đorđević. Međutim, njegovi planovi i investiranju su se razbili, nakon čega 2007. imovinu za 20 miliona prodaje Subotićevoj kompaniji. Nakon preuzimanja ostrva, Cane je imao velike planove, ali nedostatak planske dokumentacije, te dolazak ekonomskie krize
2008. osujećena je realizacija jednog od najspektakularnijih projekata izgradnja dvije marine, jedne uz zidine Staroga grada i druge na ostrvu koje bi povezivala nesvakidašnja pasarela, duga 600 metara uz prateće hotelske kapacitete.

Zbog nevraćenog kredita Prva banka raspisuje u januru 2009. prvu licitaciju za prodaju ostrva i dio ostrva nudi po cijeni od 28 miliona eura, ali nije bilo zainteresovanih, što se i ponovilo i na drugoj licitaciji krajem maja 2009. kada je cijena toga dijela ostrva bila 21 miliona eura.Početkom januara 2010. upravo u vrijeme kada je osnovana firma San investment u medijima je osvanula vijest, da je Cane vratio vlasništvo nad ostrvom, time što je i vratio kredit Prvoj banci, ali su hipoteke Prve banke i dalje ostale upisane.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *