Kako da se izborite sa šefom iz pakla?

Niko nije savršen, čak ni vaš šef. Ali šta da radite kada se suočite sa kontrolišućim vođom ili menadžerom koji svakog časa ima nagle izlive besa ? Svi mi se suočavamo sa problemima u odnosima sa ljudima i na poslu i privatno, tako da su nesporazumi na poslu sasvim normalni.

Prije nego što instinktivno okrivite vašeg šefa, pomislite koliko ste vi sami doprinijeli problemu. Šta ste uradili ili rekli da doprinesete razvoju situacije? Sljedeće, zakopajte dublje i zapitajte se zašto vas je ponašanje šefa toliko naljutilo? Da li ste svjesni da slabije primate kritiku? Da li vam je uvijek bila potrebna pohvala i podrška drugih? Kada jednom otkrijete izvor problema sa vašim šefom bićete sposobni da prepoznate i kontrolišete vaše reakcije u budućnosti.

Odlučivanje o tome koje su bitke vrijedne će vam pomoći da odredite kako ćete postupiti u određenoj situaciji. Ako treba da sačuvate vaš posao, razmislite o tome da ružna riječ upućena vašem šefu može voditi do otkaza. Prije nego što preduzmete neku akciju, morate da razmislite o tome kako će vaš šef reagovati.

Kada se borite sa „šefom iz pakla“, postoji najmanje četiri različite opcije koje možete da birate.

Jednostavno riješite problem. Vaš šef je možda pod velikim stresom ili na poslu ili van njega. Njegovo ponašanje može biti rezultat tog stresa i možda bi najbolje bilo da samo sačekate da taj stres prođe. Važno je da zapamtite da vi kontrolišete kako ćete odgovoriti na šefove riječi i akcije.  Umjesto što ćete biti ljuti, frustrirani ili primati sve lično – distancirajte se. Vaš šef vjerovatno nema predstavu o tome kako se osjećate i možda ga i nije briga. Budući da se vi osjećate uvrijeđeno na vama je da rješavate sopstvene emocije. Veoma je teško promijeniti druge ljude, ali zato imate moć da mijenjate sebe.

Indirektno riješite problem.  Pošaljite vašem šefu članak koji je povezan sa problemom. U svom email-u biste mogli da napišete da nailazite na taj problem među kolegama i da biste voljeli da vas on posavjetuje kako da ga riješite. Ovaj pristup vam može pomoći da ukažete na probleme koji postoje i nadamo se da će vaš šef lijepo o tome razmisliti i odlučiti da se preispita.

Pitajte vašeg šefa za savjet kako da poboljšate rad vašeg tima. Prije nego što upadnete u kancelariju vašeg šefa i kažete mu šta vam smeta, pitajte ga da li je zainteresovan da čuje vaše mišljenje. Ako dobijete „zeleno svjetlo“  predstavite probleme u što blažem tonu. Želite da vaš šef zna da su vaše namjere dobronamjerne.

Pričajte o vašim osjećanjima. Kada objasnite šefu koliko ste bili posramljeni kada je kritikovao vaš rad pred cijelom kacelarijom, njemu će biti teže da postane ljut ili defanzivan. Vaš šef ne može promijeniti kako se ojsećate, ali može da promijeni pristup.

Izvor: BIZLife

Check Also

Koliko sati rada je potrebno u različitim zemljama da bi se kupio iPhone X

Sajt za lične finansije HowMuch je uz pomoć podataka dobijenih od investicione banke UBS došao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *