Sindikat zadovoljan Nacrtom zakona o radu

Dodajte komentar

Generalno smo zadovoljni postignutim stepenom konsenzusa oko novog teksta Nacrta zakona o radu. Rad je trajao dvije godine, radnu grupu činilo je 20 članova i trudili smo se da o novom tekstu zakona razgovaramo argumentovano da izađemo u susret drugoj strani kazao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković na okruglom stolu kojije organizovan u okviru javne rasprave o ovom zaklonskom tekstu.

On je istako da su izašli u susret poslodavcima, ali i da su i zaposleni dobili dosta, te da je zakon mnogo bolji od akltuelnog.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić istakao je da procedura donošenja traje dugo.

“Sumiraju se rezultati javne rasprave pa onda procedura kod javne komisije, zatim kod Vlade i u parlamentu, sve je to zamišljeno da se završi tokom ove godine iz više razloga. Jedna se tiče potrebe da se radno zakonodavstvo unaprijedi, tim prije što su svi socijalni partneri imali značajnih primjedbi na aktuelno radno zakonodavstvo. Stav je da Zakon o radu kao krovni dokument nije u dovoljnoj mjeri sinhronizovan sa kolektivnim i granskim ugovorima. Bilo bi dobro da ono što pripada zakonodavstvu ostane u zakonu, a ono što je predmet kolektivnog pregovaranja da ostane u kolektivnim ugovorima” kazao je Purišić i naglasio da su se sva tri socijalna partnera složila da je zakon o radu usklađen sa standardima o dostajanstvenom radu, da u velikoj mjeri štite radnika i doprinose formalizaciji radnog odnosa.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica je naglasio da su pojedinim rješenjima nezadovoljni ili manje zadovoljni, ali zato i postoje javne rasprave.

“SSCG kao ozbiljan socijalni partner organizovao je okrugli sto u ponedjeljak gdje će socijalni partneri biti pristutni. Svih ovih dana radili smo preko granskih sindikata, sindikalnih organizacija i skupili sve primjedbe kako bi poboljšali zakon”, kazao je Zarubica.

Generalna sekretarka Unije poslodavaca Suzana Radulović je istakla da ima prostora za fino dotjerivanje zakona.

“Problemi su detektovani godinama unazad, kroz praksu se prepoznavalo da nešto nije uređeno na pravi način i upravo smo tako pristupili izradi novog zakona, tako da smo kao predstavnici privrede prepoznali problem u poslovanju. Treba da imamo dobar i precizan zakon da država ima svoj interes, da zaposleni budu zaštićeni i pravilno vrednovani, ali sve to zajedno ne predstavlja problem za poslovanje privrednih subjekata”, poručila je Radulović.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *