Pregled štampe za 23. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Prodaju i akcije velikih firmi iz EU

U nedostatku kvalitetnih i akcija profitabilnih kompanija na domaćem tržištu novoosnovana brokersko-dilerska kuća Grow Investments ponudila je klijentima u Crnoj Gori investiranja u 12 najkvalitetnijih evropskih kompanija koje isplaćuju bruto dividendu veću od pet odsto godišnje.

Čest kancer zbog uslova na poslu

U Evropskoj uniji godišnje od povreda i oboljenja na radu umre više od 200 hiljada radnika, a od toga oko 100 hiljada se odnosi na smrt usljed kancera izazvanog uslovima na radu, saopšteno je na seminaru koji je protekla tri dana održan u Budvi u organizaciji Udruženja zaštite na radu Crne Gore i partnerskih organizacija iz regiona u mreži Balcanosh.net.

Mineralna voda novom korisniku

Uprava za vode raspisala je oglas za davanje koncesije za korišćenje mineralne vode sa izvorišta Čeoče u opštini Bijelo Polje, koji je do kraja 2015. godine koristila fabrika Bjelasica Rada.

Dnevne novine

Dočekan milioniti putnik na Aerodromu Tivat

Aerodrom Tivat juče je prvi put u istoriji dočekao milionitog putnika, Eleonoru Fenlon, koju su na platformi dočekali izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić, direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak-Kukavičić, kao i menadžment preduzeća.

EPCG tužila MUP zbog 103,6 eura duga

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) tužila je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) zbog duga za neplaćenu električnu energiju od svega 103,68 eura. Prvo ročište u ovom sporu, koje je u petak trebalo da bude održano u Privrednom sudu, odloženo je za početak oktobra zbog izostanka pravnih zastupnika MUP-a.

Kotor da bude brend

Na četvrtoj konferenciji o nacionalnom brendiranju, koja je protekle sedmice održana u Kolašinu, Opštinu Kotor predstavljala je potpredsjednica Ljiljana Popović-Moškov, sa predlogom da ovaj grad bude državni, odnosno nacionalni brend.

Dan

Rada bankrotirala zbog nečijeg interesa

Fabrika Bjelasica Rada je bankrotirala jer je to bio nečiji interes, ocijenila je bivša direktorica tog preduzeća Tamara Lakićević. Ne zna da li je po srijedi interes sadašnje ili neke druge vlasničke strukture, ali tvrdi da fabrika mOže dobro da radi. Vlasnik fabrike Bjelasica Rada je Eurofond.

Akcionarima dijele 444,7 hiljada

Odbornici Skupštine opštine (SO) Kotor su na jučerašnjoj sjednici usvojili predlog odluke o raspodjeli dobiti kompanije Luka Kotor za 2016. godinu u iznosu od 1,046 miliona eura, pri čemu je za isplatu dividende opredijeljeno 444,7 hiljada, dok je neraspoređena dobit 400 hiljada eura. Kompanija je lani ostvarila prihod od 3,5 miliona, dok je rashod iznosio 2,44 miliona.

Katnić vodi IPA program

Magistar Nemanja Katnić, koji je do sada obavljao funkiciju državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, imenovan je za državnog sekretara Ministarstva finansija. On će biti zadužen za poslove u vezi sa finansijskim upravljanjem i efikasnim funkcionisanjem sistema unutrašnjih kontrola IPA programa koji se sprovode kroz decentralizovano i/ili indirektno upravljanje u Ministarstvu finansija.

Pobjeda

Bankama rečeno da obustave izvoz poslova

Centralna bankaje obavijestila banke da do usvajanja izmjena Zakona o bankama obustave eksternalizaciju, odnosno povjeravanje dijela poslova trećim licima, zbog čegaje dio radnika ostajao bez posla.

Ministarstvo ukida planersku struku

Inženjerska komora ne podržava Prijedlog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, jer je ovim aktom kažnjena, a struka potcijenjena kao nikada do sada ocijenjenoje na pres konferenciji tog strukovnog udruženja.

Keković: Zaposleni dobili dosta

Generalno smo zadovoljni postignutim stepenom konsenzusa oko novog teksta Nacrta zakona o radu. Rad je trajao dvije godine, radnu grupu činilo je 20 članova i trudili smo se da o novom tekstu zakona razgovaramo argumentovano da izađemo u susret drugoj strani kazao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković na okruglom stolu kojije organizovan u okviru javne rasprave o ovom zaklonskom tekstu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *