Zavirite u muzej mobilnih telefona u Slovačkoj

Dodajte komentar

Dok se novi smart telefoni pojavljuju svakodnevno na tržištu, jedan Slovak otvorio je vrata svog muzeja mobilnih telefona, onima koji su nostalgični. Muzej nas vraća u vrijeme kada su mobilni telefoni bili teži od današnjih kompjutera i bili preskupi za veći broj ljudi.

Dvadesetšestogodišnjak Stefan Polgari iz Slovačke svoju kolekciju počeo je da pravi prije više od dvije godine, kada je preko interneta kupio veliki broj starih mobilnih telefona. Danas, u njegovoj kolekciji nalazi se oko 1.500 modela, a ukupno oko 3.500 telefona.

Muzej zauzima dvije sobe u njegovoj kući, otvoren je prošle godine, a posjete se zakazuju.

Dio kolekcije su i Nokia 3310, kao i „cigla“ Simens S4, koji je, kada je izašao, koštao više od dvije prosječne slovačke plate.

“Ovo su remek-djela dizajna i tehnologije koja nisu oduzimala vaše vrijeme. U kolekciji nema telefona mlađih od prvih tač-skrin telefona, a definitivno nema smart telefona”, rekao je Polgari.

„Teško je izdvojiti jedan od telefona, ali ako bih morao, odabrao bih Nokiu 350i iz edicije Ratovi Zvijezda“, kaže Polgari, koji za ličnu upotrebu koristi iPhone.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *