Zakon o planiranju i izgradnji: Finalna pohara državnog resursa ili razbijanje monopola?

Dodajte komentar
Budva

Predlog Zakona o planiranju i izgradnji u nizu odredbi ograničava samostalnost opština u dijelu poslova iz sopstvene nadležnosti, što nije u skladu sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi poručili su predsjednici opština Kotor, Budva i Herceg Novi sa jučerašnjeg presa.

Pozvali su poslanike Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i albanskih partija da ne prisustvuju sjednici parlamenta, koja je zakazana za utorak, kako bi spriječili usvajanje ovog zakona.

Centralizacija

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović kazao je da se upravljanje prostorom pokušava centralizovati i staviti pod kontrolu jednog centra i jedne partije.

“Ovaj zakonski predlog može da rezultira ogromnim posljedicama po ukupno društvo, prije svega po primorje i predstavlja finalnu poharu državnog resursa”, ocijenio je Krapović i dodao da su, dok je dokument bio u nacrtu, pokušali da utiču i ponudili unapređenja, od kojih ni jedno nije prihvaćeno.

“Zakon je u suprotnosti sa Ustavom, evropskim poveljama i konvencijama o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda”, smatra Krapović.

Njegov kolega iz Kotora Vladimir Jokić ocijenio je da će svi poslanici koji daju glas za usvajanje ovoga zakona dati glas za to da se sve opštine presele u Podgoricu.

Daće glas da uprava svih opština bude Vlada i daće glas za privatne interese pojedinaca poručio je Jokić i naglasio da su opštine Budva, Kotor i Herceg Novi dale primjedbe na Nacrt zakona o planiranju i izgradnji i da su, kako je dodao, jasno ukazali na neustavnost tog akta.

“Međutim, iako je u gradovima iz kojih dolazimo sprovedena javna rasprava sa značajnim učešćem stručne i laičke javnosti, niti jedna od suštinskih primjedbi nije usvojena”, istakao je Jokić, ističući da se ovim zakonom ukidaju lokalna planska dokumenta i ostaju samo dokumenta i planovi koje će donositi Vlada ili Skupština.

Isključili građane

“Na taj način se iz procesa odlučivanja o sudbini prostora direktno isključuju svi stanovnici toga prostora, koji bi morali da daju svoj sud o načinu na koji će se taj prostor razvijati”, poručio je Jokić. Gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić ocijenio je da se ovim opštine vraćaju u 1948. godinu.

“Ovim zakonom opštine postaju mjesne zajednice. Ovo je presedan da država sebi može da da za pravo da, protivno evropskoj Povelji o lokalnoj samoupravi i potrebi što šire decentralizacije, ovakvu stvar centralizuje. Ovakav primjer ne postoji u Evropi”, istakao je Katić, koji smatra da se ovim propisom opštinama vezuju ruke da mogu da donose planove razvoja.

Imamo situacije opstrukcija državne vlasti, odnosno resornih ministarstava. U Herceg N ovom imamo nekoliko slučajeva gdje od države moramo da dobijemo saglasnost za pojedine razvojne projekte kazao je Katić i dodao da za lokalnu infrastrukturu saglasnost čekaju do šest mjeseci.

Zakon za investitore koji žele ključne lokacije na primorju

Prema riječima Krapovića, sporni zakon je koncipiran da odgovara unaprijed poznatim investitorima, koji planiraju da zauzmu ključne lokacije na primorju.

“U Budvi su to Buljarica, Miločerski park, Kraljičina plaža, Jaz… Nakon što te lokacije budu privatizovane, potpuno je svejedno ko će biti na vlasti”, objasnio je Krapović.

“NVO i neke opštine kritikuju zakon iz politikantskih razloga”

Skupštinski Odbor za turizam, prostorno planiranje, ekologiju u ponedjeljak će, u nastavku jučerašnje sjednice, zauzeti stav prema Predlogu zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Predsjednik odbora dr Petar Ivanović je kazao da je do juče na ovaj zakonski tekst stiglo 29 amandmana. Naveo je da je poziv za učešće na sjednici upućen NVO i svim strukovnim udruženjima, ali da se odazvalo samo Udruženje pejzažnih arhitekata, a da je Zajednica opština primjedbe poslala u pisanoj formi.

Politikanti

Ocijenjeno je da su kritike NVO i nekih opština politikanske. Ivanović je kazao da je ovaj zakon pokušaj razbijanja monopola.

“NVO su donijele politikantsku odluku da sa pres konferencije pošalju poruku i preko medija izvrše pritisak na članove odbora. Siguran sam da im to neće poći za rukom. Nije problem da se neke od 27 NVO politizuju, ali moraju da se preregistruju. Pojedine NVO, koje su bile prepoznate u borbi protiv navodne korupcije, nijesu učestvovale u raspravi o zakonu koji se suprotstavlja pokušajima korupcije i zato tvrdim da je njihovo obraćanje javnosti politikantsko”, rekao je Ivanović i dodao da bi trebalo provjeriti njihove finansije.

On smatra da su kritike gradonačelnika Kotora, Herceg Novog i Budve zapravo strah da će izgubiti ove tri opštine koje sada kontrolišu.

“Sada su u panici i rasulu i pokušavaju da skrenu temu sa struke na teren politikantstva”, ocijenio je Ivanović.

Opštine

Ministar turizma Pavle Radulović je sramotnim nazvao tvrdnje NVO da zakon ne prepoznaje zaštitu.

“Svakim danom sve sam tužniji jer vidim ljude za koje sam iskreno vjerovao da se zalažu za opšte dobro”, kazao je ministar, kojem nije jasna svrha žalbi iz opština.

“Pozvao sam svu struku da navede jednu tačku ili ingerenciju koju lokalne uprave imaju manje po novom zakonu. Sada će imati više ingerencija”, kazao je ministar i naglasio da je odlučio da ne odgovara na dnevnopolitičke ispade oko tehničke teme, kakav je ovaj zakon.

“Ozbiljan broj ozbiljnih ljudi uložio je još ozbiljniji trud da proizvede ovaj dokument i nije ga lijepo uvaljati u blato dnevne politike. Zato nijesam odgovarao na provokacije i pritiske koji su nevjerovatni od prvog dana kada se o ovom zakonu počelo govoriti. Pojavio sam se na svakoj javnoj raspravi i nijesam bježao ni od koga kazao je ministar, koji tvrdi da na javnim raspravama nije upućena ni jedna suvisla kritika na račun koncepta zakona. Vrlo brzo će se pokazati da je ovaj zakon prava stvar, jer definiše odgovornost na svakom koraku”, objasnio je on.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *