Saudijska Arabija sprema „naftni rat“

Dodajte komentar

Saudijska Arabija priprema „naftni“ rat koji će riješiti unutrašnje probleme podizanjem cijene nafte kako bi smanjile rast deficita budžeta, ali će probleme stvoriti drugima, navodi se u članku objavljenom na ruskom portalu Ktovkurse.

Kako bi na bilo koji način smanjile rashode državnog budžeta, saudijske vlasti su odlučile da 2018. godine prekinu subvencije unutrašnjih cijena na gorivo, što znači da će cijena benzina porasti sa 20 na 36 centa za litar, ili skoro 80 odsto.

Deficit budžeta Saudijske Arabije za 2017. godinu iznosiće skoro 15 odsto BDP, tri četvrtine koje će otići na podršku smanjenja cijena benzina u državi. Izvori bliski vladi potvrđuju da otkazivanje beneficija ima za cilj da se izbalansira kasa.

Za posljednje tri godine cijena nafte koja formira budžet zemlje pala je za 90 odsto. Ranije se budžet „krpio“ deviznim rezervama, ali se od 2014. godine obim rezervi smanjio jedan i po put — sa 737 na 487 milijardi dolara.

Analitičar kompanije Kamar enerdži Robin Mils upozorio je da će odluka Saudijaca omogućiti budžetu da izdrži manje cijene nego što su sadašnje cijene nafte omogućiti zemlji da pokrene novi rat cijena nafte radi dominacije na tržištu.

Glavna meta „rata“ će biti proizvodnja nafte iz škriljaca u Sjedinjenim Američkim Državama. Recept je jednostavan — kako bi se „ugušila“ nafta iz škriljaca potrebno je samo spustiti cijene „crnog zlata“ do 30-35 dolara za barel, što je prosjek isplativosti proizvodnje američke nafte.

Eksperti smatraju da će, ako cijena nafte ostane iznad 50 dolara za barel, proizvodnja resursa u SAD nastaviti da raste po jedan milion barela dnevno do 2020. godine, preuzimajući više od polovine novog tržišta nafte u svijetu (potrebe za naftom godišnje rastu za milion i po barela).

Za Rusiju je granica cena nafte 35 dolara za barel. Ako padne ispod toga, Rosnjeft će raditi sa gubicima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *