Punjač koji stoji na stolu i puni sve telefone oko sebe

Dodajte komentar

Bežično punjenje nije nova stvar. Najrašireniji u mobilnom svijetu, Qi standard, predstavljen je još 2008. godine, a od tada ga podržava preko 700 uređaja, od kojih je 160 smartphoneova. Dosadašnji način rada Qi standarda, kojeg od ove generacije podržavaju i iPhonei, radio je polaganjem telefona na ploču, s maksimalnom udaljenosti od 4 cm. Dakle, punjač je mogao raditi i preko zaštitne maske na telefonu, kao i ako je instaliran u neki komad namještaja, par milimetara ispod površine.

Međutim, glavni nedostatak sistema je do sada bio da je telefon morao biti položen na punjač kako bi radio. Ako bi se podigao za odgovaranje na poruku, a još gore, javljanje na poziv, punjenje bi se naravno prekinulo. Startup Pi želi to da promijeni. Predstavili su bežični punjač, Pi Charger, koji izgleda poput dizajnerskog bluetooth zvučnika. Podržava punjenje više uređaja od jednom, no još bitnije, na udaljenost od oko 30 centimetara u svakom smjeru.

Na svojim stranicama, Pi tvrdi da koriste tehnologiju rezonantne indukcije, koja je veoma slična načinu rada konvencionanog Qi punjača. Tajni sastojak koji im omogućuje bežično punjenje na veću udaljenost je pak algoritam punjenja koji formira zrake, putem kojih može bezopasno usmjeriti magnetsko polje u smjeru uređaja koji se puni. Tvrde da su razvili algoritam za stvaranje tih magnetskih zraka, koji ubrzava proces računanja putanje punjenja. Dosadašnji način računanja bi trajao par minuta na jednom od najjačih računara, ako je vjerovati navodima njihovog CEO-a, Johna Macdonalda.

Zbog specifičnosti bežičnog punjenja, brzina punjenja zavisi od udaljenosti od punjača. Što se uređaj nalazi bliže, to će punjenje naravno biti snažnije. Najveća snaga koju punjač može proizvesti je 20 W, stoga je limit punjenja po maksimalnoj snazi uređaja negdje između 4 i 6 uređaja odjednom, u zavisnosti od njihove snage punjenja. Cijena trenutno nije poznata, no Pi pretpostavlja da će punjač ponuditi tržištu po cijeni ispod 200 dolara negdje tokom 2018. godine. Planiraju da predstave maske za telefone koji nemaju QI, recimo iPhone 7, kojem će ga omogućiti putem integrisane zavojnice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *