Kreće odlučujuća bitka za Air Berlin, Lufhansa želi najmanje 38 aviona

Dodajte komentar

Njemački avio-prevoznik Lufthansa zainteresovan je za preuzimanje čak 80 aviona od posrnulog rivala, Air Berlin-a, ali je prioritet na zadržavanju aviona koje već koristi na lizing, saopštio je predsjednik ove kompanije Carsten Spohr.

Odbor povjerilaca sastao se juče popodne da razmotri ponude za Air Berlin, koji je otišao u stečaj u avgustu nakon što je većinski vlasnik, Etihad, odustao od daljeg finansiranja.

Lufthansa se takmiči sa nekoliko drugih avio-prevoznika kao što su easyJet i Condor, u vlasništvu turističke kompanije, Thomas Cook, čiji su interesi uglavnom skoncentrisani na Niki-jeve letove iz Njemačke i Austrije ka turističkim desetinacijama po Evropi. Fokus Lufthanse je na obezbjeđenju 38 aviona sa posadom koje trenutno uzima na lizing, ali bi mogla da preuzme i dodatnih 20 do 40 aviona, rekao je Spohr. Po njegovim riječima ovo je najveći komad Air Berlin-a koji bi Lufthansa mogla da dobije, a da ne dođe pod udar antimonopolske regulative. S druge strane, šef Ryanair-a, Michael O‘Leary, saopštio je da bi Lufthansa imala dominantnu poziciju na domaćim linijama ukoliko preuzme Air Berlin. Međutim, prvi čovjek Lufthanse kaže da ova avio-kompanija ima udio od 34% svih putnika koji dolaze i odlaze iz Njemačke, uključujući i transferne putnike, i da je to jedini aspekt koji će regulator analizirati. Spohr je takođe dodao da Lufthansa nije zainteresovana za duge linije Air Berlin-a jer na tom polju može ostvariti organski rast.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *