Erdogan ima velike ambicije u Srbiji

Dodajte komentar

Socijalistički dnevnik Neues Deutschland piše kako „turski koncerni hoće da masivno investiraju u Srbiji“ i da „Erdogan pokušava da proširi uticaj na Balkanu“.

“Baba na turskom znači: otac. Pristalice Erdogana svog vođu iz poštovanja zovu baba”. On će, kako su prenijeli srpski mediji, u Srbiju doci 10. oktobra, a pratiće ga 150 privrednika.

„Glavna stvar o kojoj će se razgovarati je gasovod koji Rusija postavlja na dnu Crnog mora, kako bi stabilno snabdijevala Jugoistočnu Evropu gasom zaobilazeći pri tome Ukrajinu“, piše berlinski list. „Jedan krak gasovoda bi trebalo da prolazi kroz Srbiju.

Grčka više nije tako sigurna kao tranzitna zemlja, a u Makedoniji je vlast preuzela prozapadna vlada. To ne smeta ni gostu ni domaćinu: sve govori da će Bugarska da uskoči u posao – zbog taksi za sprovođenje gasa i zbog radnih mjesta koja bi tako nastala u najsiromašnijoj zemlji EU.“

„Turski koncerni žele da masivno investiraju i u srpsku tekstilnu industriju a i da kupuju hotele u banjama koji će biti privatizovani a potiču još iz socijalističkih vremena (otada nisu renovirani). Turske građevinske firme uživaju dobar ugled na Balkanu; one grade jeftino, dobro i pridržavaju se rokova.“

„Dva predsjednika su detalje dogovorila u julu za vrijeme međunarodnog kongresa o nafti u Istanbulu – u četiri oka. Pri tome je Vučić, kako je posle sam rekao, zamolio Erdogana da odvoji dovoljno vremena kako bi mogao da bude razmotren čitav spektar političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa. Vučić je dodao da Srbija i srpski narod žele da gaje iskreno prijateljstvo sa Turskom, kao i da je Ankara najvažniji faktor mira na Zapadnom Balkanu.“, piše dnevnik.

„Turska, smatra ljubljanski stručnjak za Bliski istok Zijad Bećirović, hoće da ekonomsku i vojnu moć transformiše u – političku. Prije svega u regionima koji su nekada bili dio Osmanskog carstva, a to su Bliski istok i Balkan. Srbija pri tome kao najveći i najmnogoljudniji proizvod cijepanja Jugoslavije ima ključnu ulogu“, piše između ostalog Neues Deutschland.

DW.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *