Pregled štampe za 21. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Vlada da izda Karismi dio Ulcinjske rivijere

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte predložio je juče Vladi da izda u dugoročni zakup dio Ulcinjske rivijere ltonzorcijumu Karisma Hotels and Resorts.

Ekonomija nezvanično za 6 mjeseci porasla četiri odsto

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić kazao je da je stopa rasta ekonomije za šest mjeseci ove godine nezvanično bila četiri odsto, te da očekuje da će bitijoš veća.

Pametnije ulaganje bi donijelo veći BDP

Autoput Bar-Boljare bio je prijetnja za održivost duga Crne Gore koji bi se bez tog projekta smanjio na 60 odsto BDP-a do 2022. godine na osnovu politika budžeta za 2017. godine, ocijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Bjelasica Rada bankrotirala

Bjelopoljska fabrika Bjelasica rada, u većinskom vlasništvu Eurofonda i formalno je bankrotirala donošenjem rješenja 8. septembra ove godine, potvrdio je juče Vijestima stečajni upravnik ovog preduzeća Sreten Mrvaljević.

Dnevne novine

Vidljivi efekti preduzetih mjera

Centralna banka (CBCG) sprovodi sve dogovorene aktivnosti u skladu sa preciziranim rokovima, kazao je guverner Radoje Žugić i dodao da se efekti preduzetih mjera već mogu vidjeti i izmjeriti.

Zemljište u Šasu drugi put na tenderu

Vlada je juče objavila novi poziv za davanje u zakup zemljišta na lokalitetu Šas u Ulcinju. Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini pozvala je, drugi put, registrovane poljoprivredne proizvođače, pojedince, kompanije i konzorcijume, koji su zainteresovani za zakup zemljišta površine 694.980 metara kvadratnih, da dostave ponudu.

Krediti do 50.000 eura za početnike u biznisu

Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Investiciono-razvojim fondom (IRF), pozvalo je sve koji planiraju da počnu sopstveni biznis ili unaprijede postojeće poslovanje da se do 6. oktobra prijave za program Podrške razvoju preduzetništva.

Dan

Za svaku ideju po 30.000 eura

Kako to u digitalnom svijetu biva, pritiskom na jedno dugme pametnog ekrana, sinoć je ministarka ekonomije Dragica Sekulić zvanično pustila u rad prvu M:telovu digitalnu fabriku ICT hab, koja predstavlja jedinstven centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija.

Manje loših kredita

Centralna banka (CBCG) sprovodi sve dogovorene aktivnosti u skladu sa preciziranim rokovima, kazao je guverner Radoje Žugić i dodao da je u poslednjih mjesec dana ostvaren dodatni pad nivoa loših kredita (NPL), sa 8,18 odsto na 7,82 odsto.

Vlada vodila cijeli proces

Viši sud donijeće u zakonskom roku od 15 dana odluku da li će potvrditi ili odbiti optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva protiv stečajnog upravnika Duvanskog kombinata (DKP) Veselina Raičevića, direktora Zetagradnje Miloša Stojanovića i Zetagradnje kao pravnog lica. Oni se sumnjiče da su u korist Zetagradnje oštetili stečajnu masu za 5,88 miliona eura.

Pobjeda

Spremaju gradnju devet vila i hotela

Tivatska kompanija Katari diar Montenegro tražilaje od Ministarstva održivog razvoja građevinske dozvole za hotel, devet rezidencijalnih vila i saobraćajnice. Ovi objekti treba da budu izgrađeni u okviru tursitičkog kompleksa u uvali Pržna, na mjestu gdje je nekada bio hotel Plavi horizont.

Naplaćeno 25 miliona eura poreza više nego lani

Na sastanku premijera Duška Markovića i direktora Poreske i uprava carina i inspekcije ocijenjeno daje naplata poreskih prihoda iznad plana, kao i da je povećana tokom ljetnje sezone u odnosu na isti period prošle godine.

Takao sam u osinjak, stojim im na crti

Ministar turizma Pavle Radulović kazao je juče da je Prijedlogom zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, uvodeći red u ovu oblast, ozbiljno ugrozio neke biznise zbog čega ga uporno napadaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *