Četiri kuće u nizu u Bokokotorskom zalivu (foto)

Po projektu biroa AKVS iz Beograda u Radanovićima se zidaju četiri ljetnje kuće namijenjene odmoru u mediteranskom zelenilu crnogorskih planina. Kuće su udaljene desetak kilometara od morske obale sa tri različite strane, što im omogućava brzu vezu sa plažama u Bokokotorskom zalivu i ka otvorenom moru, a istovremeno mir i tišinu boravka u prirodnoj sredini.

Projekat preispituje pitanje svakodnevnog života na moru, u toploj mediteranskoj klimi, i nasuprot standardnoj stambenoj jedinici, nudi otvaranje kuće ka prirodi, suncu i otvorenom nebu. Uz minimalni zatvoreni dio od 21m2, koji čine soba, kupatilo i prolazna kuhinja, svaka kuća se širi napolje nizom otvorenih vazdušnih prostora smeštenih u okviru okolnog zelenila.

Struktura ljetnjikovca

Sužavanje osnovnog volumena jedinice omogućava smještanje intimnih ljetnjih kuhinja u prostorima između kuća. Kuhinje su orijentisane ka zapadu, pa su popodne obasjane suncem koje zalazi za šumom. U toku dana je ovaj dio u sjenci, dok je doručak propraćen mistimičnim zracima jutarnjeg sunca kroz diskretne šupljine u zidu ka susjedima na istoku.

Ljetnja soba je zasenčeni prostor za dnevni boravak sa širokom vizurom ka bašti i šumi u pozadini, ili je namijenjena spavanju pod otvorenim nebom tokom toplih ljetnjih noći. Ova soba ima mogućnost zatvaranja tokom zime, kada se transformiše u zimsku baštu i istovremeno čini vazdušni izolacioni sloj unutrašnjeg prostora. Svaka kuća ima veliku krovnu terasu sa koje se pruža pogled ka šumovitom predjelu i moru u daljini.

Materijalizacija je jednostavna – bjelina fasade pod zracima sunca otkriva svoju suptilnu teksturu, i uz popločanje od lokalno dostupnog lomljenog kamena, i po koji detalj prirodnog drveta, jarkih morskih boja i divljeg zelenila, evocira ambijente mediteranskih kuća na samoj obali mora.

Prijatna mikroklima

Vazdušni prostori oko kuće čine da se u svakom dijelu formira prijatna ljetnja mikroklima sa varijacijama u zavisnosti od korišćenja prostora. Dvostrana orijentacija unutrašnjeg prostora omogućava prirodno provjetravanje i hlađenje kuće strujanjem vazduha iz pravca šume i sa mora.

Intimniji prostori su osvijetljeni difuznim dnevnim svijetlom i blago zasijenčeni, te zaštićeni od jakog sunca, dok je krovna terasa obasjana suncem i skoro da imitira mikroklimu plaže sa pogledom na morski horizont među krošnjama.

Izgradnja ove četiri kuće u Radanovićima trenutno je u toku, i one su zvanično u pretprodaji.

Gradnja.rs

Check Also

Nafta dodatno pojeftinila zbog neočekivanog rasta američkih zaliha

Cijene nafte danas su pale na međunarodnim tržištima u kontekstu neočekivanog rasta američkih zaliha, podatka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *