Pregled štampe za 19. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Damjanović novi glavni inspektor?

Dosadašnji rukovodilac Područne jedinice Poreske uprave u Budvi Na-taša Damjanović, biće izabrana za glavnog poreskog inspektora u Crnoj Gori, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Odblokirajte akcije Italijana

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilije Miličković uputio je juče otvoreno pismo predsjedniku Vijeća Višeg suda Borisu Saviću u kojem traži da odbije zahtjev specijalne tužiteljice Stojanke Radović za blokadu akcija A2A u EPCG.

Neće kredit, državi dug kroz reprogram

Odluke o uslovima i načinu izmirenja obaveza Rudnika uglja prema državi po osnovu poreza i doprinosa i refinansiranju dijela obaveza prema bankama, koju je skupština akcionara tog preduzeća usvojila krajem prošle godine, biće stavljena van snage na Skupštini akcionara 4. oktobra.

Dnevne novine

CEDIS ulaže 78 miliona u elektrodistributivnu mrežu

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) uložiće u naredne tri godine 78 miliona eura u razvoj i održavanje elektrodistributivne mreže u državi, saopštili su Dnevnim novinama predstavnici ove energetske kompanije.

M:tel otvara Digitalnu fabriku

Kompanija M:tel otvoriće u srijedu Digitalnu fabriku, prvi ICT Hub u Crnoj Gori. Riječ je o, kako je saopšteno, jedinstvenom centru za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija kod nas.

Jačaju saradnju sa Evropskom centralnom bankom

Saradnja Centralne banke Crne Gore (CBCG) i Evropske centralne banke (ECB) biće intenzivirana u narednom periodu, paralelno sa napredovanjem naše države u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), saopštili su njihovi predstavnici.

Dan

Vlada potpisala, pa sakrila nezakonit ugovor

Vlada nije napravila previd u slučaju prebijanja duga imovinom firme Đurković kompani, već je otišla korak dalje i potpisala nezakonit ugovor o prebijanju duga imovinom te kompanije, pokazuje dokumentacija Ministarstva finansija koja je dostavljena poslaniku SDP-a Rašku Konjeviću na osnovu člana 50 poslovnika Skupštine.

Sporna isplata 2,2 miliona eura

Stečajni postupak u nikšićkoj Željezari, koji je uveden aprila 2011. godine, još nije okončan, potvrđeno je “Danu iz Privrednog suda. Stečaj u nekadašnjem gigantu Nikšića i Crne Gore uveli su radnicima kojima je tadašnji poslodavac, britansko-holandska kompanija Montenegro spešlti stils (MNSS) više mjeseci dugovala zarade, a u fabrici je bila obustavljena proizvodnja.

Odustati od valorizacije aerodroma

Šest opozicionih odbornika u SO Tivat dostavili su juče zvaničan predlog da se kao prva tačka naredne sjednice razmatra predlog odluke o stavu SO Tivat o aerodromu.

Pobjeda

Hoće da grade hotel na aerodromu

Hotelska grupa Movenpick zainteresovanaje za investicije u crnogorski turizam, kao i za gradnju novog hotela na podgoričkom aerodromu, nakon njegove rekonstrukcije i proširenja kapaciteta saopštio je njen izvršni direktor, Olivije Šavi.

Više se uzdaju u zakon nego u mađarski recept

Vlada će u narednom period kroz analize i projekcije utvrditi da lije i u kojoj mjeri realno da ona učestvuje u osnivanju fonda koji bi pospješio trgovanje na tržištu kapitala, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija u odgovoru na pitanje da lije prihvatljiv predlog direktora Montenegroberze Gojka Maksimovića da Vlada, Centralna banka i investitori osnuju fond koji bi ulagao u akcije malih i srednjih preduzeća.

Odzvoniće visokim kamatama u MFI

U okviru Investiciono-razvojnog fonda planiranoje otvaranje garantnog fonda i mikrokreditiranja sa početnim kapitalom u ovoj godini od ukupno 3,5 miliona eura, što bi trebalo da podstakne preduzetništvo, zapošljavanje i obori kamate kod MFI, koje su u prosjeku preko 20 odsto.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *