Američke berze na novim rekordnim nivoima, S&P preko 2.500 poena

Dodajte komentar

Američki berze okončale su trgovanje u petak laganim rastom vrijednosti u rasponu 0,2-0,3%, dok su na nedjeljnom nivou registrovale snažan skok.

Boeing, 3M i Apple predvodile su rast Dow Jones-a u petak, dok su indeks S&P 500 na putu istorijskog rekorda od 2.500 poena vodile akcije IT i finansijskog sektora. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, stigao je tokom dana do novog istorijskog maksimuma od 6.464,3 poena, dok je na nedjeljnom nivou dodao 1,4%. Dow je u sedmici skočio preko 2%, dok je S&P dobio na vrijednosti 1,6%. Najveći dobitnici u toku sedmice bile su akcije bankarskog sektora nakon izvještaja o inflaciji koji bi mogao čelnike Fed-a opredijeliti da podignu kamate još jednom u tekućoj godini, tokom decembra.

Evropske berze trgovanje u petak okončale su padom vrijednosti, prije svega usled novih geopolitičkih tenzija oko Sjeverne Koreje, no na nedjeljnom nivou porasle su najviše od sredine jula. Njemački DAX skočio je u sedmici 1,8%, francuski CAC je dodao skoro 2%, dok je jedino britanski FTSE registrovao negativnu korekciju od 2,2%. Pad britanskog tržišta na najniži nivo od aprila posljedica je jačanja funte usljed najave čelnika Bank of England da bi uskoro mogli donijeti odluku o dizanju kamata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *