Pregled štampe za 16. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Tužilaštvo izviđa slučaj VE Možura

Specijalno državno tužilaštvo preuzelo je iz Osnovnog suda spise u slučaju vjetroelektrane (VE) na Možuri i pokrenulo izviđaj zbog sumnji u moguću korupciju državnih funkcionera koji su odlučivali o ovom poslu, saznaju Vijesti.

Opšti kolektivni ugovor opstao

Opšti kolektivni ugovor je opstao u Nacrtu zakona o radu, uprkos osporavanju poslodavaca koji su tražili ukidanje, a akt o sistematizaciji radnih mjesta je postao obaveza za poslodavce, ocijenjeno je na okruglom stolu u Bijelom Polju.

Velteke: Na tržištu u CG je previše banaka

Bankarski sektor u Crnoj Gori je prezasićen, veliki broj banaka se takmiči na malom tržištu, što je limitirajući faktor za njihov razvoj, ocijenio je bivši predsjednik njemačke centralne banke Bundesbank i član Odbora direktora Lovćen banke Ernst Velteke.

Dnevne novine

Prihodi veći za 8,2 odsto

Ukupni prihodi Centralne banke (CBCG) u prvih osam mjeseci ove godine veći su 8,2 odsto u odnosu na plan i 4,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

MMF: Vlada Crne Gore dobro upravlja ekonomijom

Vlada Crne Gore dobro upravlja ekonomijom, a mjere fiskalne konsolidacije su dobro izbalansirane, navodi se u izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za našu državu. Predstavnici MMF, zvanično su juče upoznali predsjednika Vlade Duška Markovića sa novim izvještajem i naglasili da su rezultati naše zemlje i više nego dobri.

Grawe kupuje Atlas life

Grawe osiguranje trebalo bi da preuzme Atlas life, koji kontroliše biznismen Duško Knežević, ukoliko tu transakciju odobri Agencija za zaštitu konkurencije, saznaje portal Analitika.

Pobjeda

Ponuda za sve što Skandinavci žele

Grupa TUI jača svoje prisustvo u Crnoj Gori povećanjem ponude za našu državu na skandinavskom tržištu saopšteno je iz tog turoperatora. PR menadžer u TUI Norveška, Nora Aspengren, kazala je da se Crna Gora može pohvaliti velikim gostoprimstvom, besprijekornom obalom, predivnom prirodom, lokacijama pod zaštitom UNESCO-a i odličnom ponudom hotela za smještaj putnika iz skandinavskih zemalja.

Cijene cigareta povećale inflaciju

Mjesečna inflacija u avgustu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena iznosila je 0,3 odsto, saopšteno je iz Monstata. – Potrošačke cijene su u avgustu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, bile u prosjeku više 3,4 odsto –  navodi se u saopštenju.

Centralna banka će moći da uvede mjere bez odobrenja izvršne vlasti

Centralna banka uskoro neće morati da traži saglasnost Vlade da bi uvela zaštitne mjere u slučaju da kretanje kapitala počne ozbiljno da ugrožava ili prijeti da ugrozi monetarnu politiku ili finansijsko stanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *