Vlada odobrila zaduženje od 35 miliona eura za potrebe izgradnje podgoričkog kolektora

Dodajte komentar

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila dva nacrta ugovora o kreditima od 5 i 30 miliona eura koji će se uzeti od Njemačke razvojne banke (KFW). Taj novac će trošiti Glavni grad za projekat “Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, faza I”.

Cilj projekta je da se, kako je saopšteno, na ekološki održiv način unaprijedi sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda na području Podgorice.

KfW banka je u toku 2016.godine dostavila Indikativnu ponudu za pregovore, koja je uključivala aranažman u ukupnom iznosu od 35 miliona eura, podijeljen u dvije tranše, od 30 miliona eura i 5 miliona eura.

Nakon održanih pregovora predviđeno je da se Ugovorom o zajmu na 30 miliona eura, planira otplata od 15 godina, sa 5 godina grace perioda, i kamatnom stopom od 2,6%.

Za manji iznos, tj kredit od 5 miliona eura predviđen period otplate od 30 godina, sa 10 godina grejs perioda, i kamatnom stopom od 2%.

Naknada za rizik bi iznosila 0,5%, dok bi nakanda za nepovučena sredstva (commitment fee) iznosila 0,25 % od preostalog neiskorišćenog dijela kredita.

Ukupna vrijednost projekta bi iznosila oko 50,35 miliona eura, koja bi bila finansirana iz tri izvora:

  • Grant sredstva u iznosu od 10,15 miliona eura (Dodijeljena sredstva od 1,15 miliona eura za konsultantske usluge, ali je Ugovor o kreditu potpisan na iznos od 1,1 milion eura, zbog umanjenja za naknadu za sprovođenje; kao i dodijeljena WBIF grant sredstva u iznosu od 9 miliona eura, ali će Ugovor o grantu iznositi 8,8 miliona eura, umanjenu za naknadu za sprovođenje);
  • Ugovor o zajmu sa KfW bankom u iznosu od 35 miliona eura (Ugovor o promotivnom zajmu u iznosu od 30 miliona eura i Standardni Ugovor o zajmu u iznosu od 5 miliona eura);
  • Preostale finansijske potrebe u iznosu oko 5,2 miliona eura će obezbjediti Glavni grad Podgorica iz sopstvenih izvora sredstva i/ili bespovratnim sredstvima WBIF-a za koja bi aplicirali u narednom pozivu.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *