Da li euru zaista prijeti krah koji su predviđali?

Dodajte komentar

U jeku najjače krize u Grčkoj prije gotovo šest godina, mnogi su euru i eurozoni odbrojavali posljednje dane, a takva predviđanja se nastavljaju i danas.

Ipak, u međuvremenu, evropski novac je i dalje jeda od najpopularnijih svjetskih valuta – pa gdje je zapelo? Eurozoni je ostalo još najviše 10 dana“ – zaključak je jednog od komentara koji je prije šest godina objavljen na stanicama uglednog londonskog dnevnika FT. Komentar je sadržao crna očekivanja i pretpostavke o tome šta bi trebalo da se uradi kako bi se spasila zajednička evropska valita i kako je svakim danom sve bliži trenutak kada će monearni eksperiment da ode u istoriju. A to je bio samo jedan od stotina takvih predviđanja, pa i oštrijih kao oni da će kovanice eura biti samo suveniri.

Nobelovac Pol Krugman je 2012. predvidio da će Grčka izaći iz eurozone „vrlo vjerovatno sljedeći mjesec“, i da će to polako dovesti do kraja eura. Nurijel Rubini je prije šest godina rekao da postoji 50 odsto šanse da će se eurozona raspasti u narednih tri do pet godina. Tada je mislio da će Grčka napustiti eurozinu za godinu dana, a Portugalu je dao malo više vremena.

Ipak, pet godina kasnije i euro i eurozona su još tu.

Panika u medijima i javnosti samo je dolivala ulje na vatru i inflacija do katastrofalnih granica bila je logičan slijed. Naravno, situacija u pomenutim državama bila je ozbiljna, ali je pitanje bilo da li je bilo mjesta baš tolikoj panici. Euro sada polako ide ka svom 20 rođendanu. Eurozona se čak i proširila u međuvremenu, a stihije na tržištima nema. Kombinacija političko finansijskih poteza, najviše pod okriljem Njemačke i ECB donijela je kakvu takvu stabilizaciju za euro. Situacija se popravila do te mjere sa se sada sve glasnije čuje da bi pristup prema Grčkoj trebalo da se olabavi.

Iako je požar lokalizovan, vatra i dalje tinja, odnosno problemi koje zajednička valuta u ovom obliku donosi nisu riješeni sasvim. Očigledno je da bi trebalo da se rešavaju u sferama širim od monetarne politike, ali malo ko ima hrabrosti za to.

Dok se neko bolje rješenje ne smisli, euro će i dalje biti i željen i neželjen, i sredstvo ujedinjavanja i sredstvo razjedinjavanja, i razlog ekonomskog napretka i razlog ekonomskog nazadovanja. Istovremeno i problem i rješenje.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *