Vlada neće prekoračiti krajnji rok za isplatu prve rate kompaniji A2A

Dodajte komentar

Vlada neće prekoračiti krajnji rok za isplatu prve rate italijanskoj kompaniji A2A za akcije u Elektroprivredi, kazali su Vijestima iz Ministarstva ekonomije.

Iz tog Vladinog resora podsjećaju da je krajnji rok za isplatu najmanje jedne sedmine ugovorenog iznosa od 250 miliona eura maj 2018. godine.

“Osnovni model plaćanja akcija predviđen je ugovorom sa A2A isplata 250 miliona eura u sedam jednakih godišnjih rata. Ugovor dozvoljava i nekoliko podvarijanti, ali konačna odluka o eventualnoj njihovoj primjeni nije donesena”, rekli su iz Ministarstva odgovarajući na pitanje Vijesti da li je donijeta odluka kako će država Italijanima platiti 41,7 odsto udjela u EPCG i da li Vlada planira da akcije plati odjednom uz diskont i koliko će diskont iznositi.

Iz Ministarstva, na čijem je čelu ministarka Dragica Sekulić, rekli su da će Vlada, u nastojanju da odabere optimalan model, razmatrati sve raspoložive opcije do krajnjeg roka.

Ono što je nesumnjivo jeste da će način isplate akcija A2A u potpunosti biti zasnovan na zakonu i poštovanju volje dvije strane utvrđene ugovorom iz avgusta 2016. godine, kazali su iz Ministarstva.

Menadžment A2A aktivirao je izlaznu, put opciju odnosno ponudio je Vladi da otkupi njihovih 41,7 odsto akcija za 250 miliona eura, uz otplatu na sedam godina. To je sastavni dio ugovora o menadžmentu između Vlade i A2A, koji je istekao u junu.

Iz Vlade su ranije kazali da odluka Višeg suda da blokira akcije A2A u Elektroprivredi, ne dovodi u pitanje izlaznu opciju koja je aktivirana početkom jula.

Tužilaštvo sumnjiči šest osoba iz EPCG (crnogorskih i italijanskih menadžera) da su oštetili preduzeće za više miliona eura u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti eletrika i Bain Milano. Istraga je pokrenuta zbog konsultantskih ugovora, kojima su, na račun provizija, italijanske kompanije od EPCG naplatile više miliona eura. Posao vrijedan 15 miliona, EPCG je Italijanima dala bez tendera.

Iz A2A su saopštili da su zvanično 25. jula ove godine obaviješteni o mjeri koju je preduzelo crnogorsko pravosuđe i da će pokušati da je ospore.

Takva mjera koja je izdata u vezi sa već poznatim postupcima koji se odnose na unutargrupne usluge koje je A2A pružila EPCG između 2010. i 2012. navodi na to da će i sama A2A sada biti predmet istrage, saopšteno je iz A2A.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *