Rukovodstvo CBCG održalo sastanak sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u MMF-u

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore, dr Radoje Žugić, sa saradnicima sastao se sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Anthony De Lannoy-em, koji prvi put boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Nakon riječi dobrodošlice i zahvalnosti na dosadašnjoj, veoma uspješnoj saradnji sa MMF-om, guverner Žugić je upoznao direktora De Lannoy-a sa osnovnim makroekonomskim indikatorima i stanjem u finansijskom sektoru, kao i sa planovima i aktivnostima CBCG koje se odnose na dalje snaženje finanijske stabilnosti.

Guverner je istakao da je, po preliminarnim podacima, u prvoj polovini godine ostvaren rast od oko 4% i izrazio uvjerenje da će zvanični podaci potvrditi još višu stopu rasta, te da će ovaj trend biti nastavljen do kraja ove i tokom naredne godine, kako je projektovala CBCG.

Govoreći o bankarskom sektoru, guverner je naveo da je isti stabilan, da su likvidnost i solventnost iznad propisanog nivoa, te da prethodnu i ovu godinu karakterišu kontinuirani rast aktive, kapitala i depozita. Sa druge strane, kamatne stope i nivo nekvalitetnih kredita su u kontinuiranom padu. Guverner Žugić upoznao je sagovornika i sa aktivnostima koje CBCG provodi na planu unaprijeđenja procesa finansijskog restrukturiranja, radi oslobođenja potencijala za rast kreditne aktivnosti i smanjenje kamatnih stopa, čime bi se pružila još jača podrška realnom sektoru.

Zahvalivši se na gostoprimstvu, direktor De Lannoy je istakao da Crna Gora, iako najmanja članica Belgijsko-holandske konstituence, značajno doprinosi radu ove organizacije. De Lannoy je saopštio i da MMF prepoznaje kvalitet makroekonomske, monetarne i fiskalne politike koju Crna Gora vodi i zahvaljujući kojima ostavaruje kontinuirani napredak u ovim oblastima.

Crna Gora je članica Belgijsko-holandske konstituence koja u MMF-u zastupa crnogorske interese i u čijem se sastavu nalazi još 14 zemalja: Holandija, Belgija, Luksemburg, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Izrael, Makedonija, Bugarska, Kipar, Gruzija, Moldavija, Rumunija i Ukrajina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *