Pregled štampe za 12. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Bilansna suma porasla na 3,89 milijardi eura

Prosječna likvidna sredstva banaka u junu su iznosila 824,4 miliona eura, 2,9 odsto manje nego u maju, pokazuju podaci Centralne banke. Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma, prenosi Mina-business. Bilansna suma banaka je na kraju juna iznosila skoro 3,89 milijardi eura i bila je 0,2 odsto manja nego na kraju maja. Bilansna suma je u odnosu na jun prošle godine porasla 10,8 odsto.

Liberty oslobođen optužbi za šverc

Slučaj zapljene cigareta Cleopatra u Grčkoj okončan je u februaru ove godine oslobađajućom presudom za šverc kapetanu i mornarima broda, koji je prevozio cigarete iz Bara za luku Tobruk u Libiji, zbog čega se kompanija Liberty FZE ne može dovoditi u vezu sa švercovanjem cigareta, smatraju u ovoj kompaniji koja je zvanični prevod oslobađajuće presude dostavila juče Vijestima.

Prihodi za tri mjeseca 255 miliona eura

Poreska uprava je prošlog mjeseca naplatila 91,3 miliona eura bruto poreskih prihoda, što je četiri miliona više nego u istom prošlogodišnjem periodu i 1,2 miliona više od plana, saopšteno je iz PU.

Dnevne novine

Đurović reizabran za direktora Agencije

Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo na jučerašnjoj sjednici reizabrao je Dragana Đurovića za direktora Agencije, jednoglasnom odlukom prisutnih članova.

Bez posla 48.930 osoba

U Crnoj Gori je ove sedmice 48.930 nezaposlenih, neznatno manje nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZ). Stopa nezaposlenosti je, prema izvještaju Zavoda za zapošljavanje, pala sa 21,1 odsto na 21,09 odsto.

Inovirati postojeći model upravljanja plažama

Strategija održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori trebalo bi da se fokusira na uspješne prakse i inoviranje postojećeg modela, kako bi se obezbijedila kvalitetna turistička ponuda, ocijenjeno je na radionici u Budvi. Radionica, koju je organizovalo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, održana je povodom početka izrade strategije održivog upravljanja plažama.

Dan

Nezakonitom uredbom privileguju pojedince

Usvajanje uredbe o naplati poreskog duga imovinom u suprotnosti je sa Zakonom o reprogramu poreskog duga. Član 18 zakona jasno propisuje ukidanje takvog načina naplate poreskog duga, kazao je u intervjuu za “Dan potpredsjednik SDP-a Raško Konjević.

Kapital banka 501,6 miliona

Ukupan kapital banaka na kraju juna iznosio je 501,6 miliona eura i bilježi rast od 0,5 odsto na mjesečnom, odnosno 2,7 odsto na godišnjem nivou, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Prosječna likvidna sredstva banaka u junu su iznosila 824,4 miliona eura, što je 2,9 odsto manje nego u maju,.a 3,9 odsto više u odnosu na jun prošle godine.

Izdali 753 prekršajna naloga

Naplata poreskih prihoda u avgustu iznosila je 91,34 miliona eura što je za četiri miliona, odnosno četiri procenta, iznad ostvarenja naplate u avgustu prošle godine, saopštili su iz Poreske uprave (PU). Ova naplata je i iznad plana za avgust od 1,2 miliona.

Pobjeda

Bez jakih stranih igrača nema dinamične berze

Bez jake realne ekonomije odnosno jakih igrača nema dinamičnog tržišta kapitala. Zato je u ovoj situaciji za oživljavanje berze i uključivanje više aktera teško kopirati bilo koji model, iako je mađarski dobar i ima logiku, kazao je za Pobjedu ekonomski analitičar Predrag Drecun, odgovarajući na pitanje na koji način se može oživjeti i bolje iskoristiti tržište kapitala.

Aerodromi treba da uzmu kredit za razvoj

Aerodromi Crne Gore treba da ostanu u vlasništvu države, a najbolji način njihove valorizacijeje kreditiranje, saopštio je predsjednik Skupštine i Socijaldemokrata Ivan Brajović.

Vanredno o planiranju i izgradnji

Sjednica trećeg vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore održaće se u utorak, 26. septembra. Na dnevnom redu biće, kako je najavljeno, prijedlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *