EU tržišta – otvaranje: Ulagače ohrabrili rekordi u Aziji i na Wall Streetu

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene dionica su porasle, drugi dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili novi rekordi na Wall Streetu i azijskim tržištima.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,3 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u plusu 0,10 posto, na 7.420 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,35 posto, na 12.521 bod, a pariški CAC 0,25 posto, na 5.189 bodova.

Dobro raspoloženje na berzama zahvaljuje se jučerašnjem skoku S&P 500 indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto, na novu najviši nivo u istoriji .

Na azijskim je berzama, pak, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na dobitku 0,2 posto i dosegnuo najviši nivo  od kraja 2007. godine.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,2 posto, na 19.776 bodova, najviši nivo u mjesec dana. Razlog tome je splašnjavanje tenzija u vezi Sjeverne Koreje, koje su trajale desetak dana.

Ulagače je ohrabrilo i slabljenje uragana Irma, koji nije na Floridi nanio tolike štete koliko su se ulagači plašili.

Zahvaljujući tome, jutros su cijene dionica u evropskom sektoru osiguranja porasle daljnjih 0,3 posto, nakon jučerašnjeg skoka za 2 posto.

Podršku tržištima pruža i stabilnost cijena nafte, nakon što su juče porasle više od 1 posto, jer se ulagači nadaju da će se dogovor OPEC-a o smanjenju proizvodnje protegnuti i nakon marta iduće godine.

Jutros se cijena barela na američkom tržištu kreće oko 48,05 dolara, a na londonskom tržištu oko 53,80 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *