Tužbu protiv Agrokora pokrenuo i fond u SAD-u

Dodajte komentar

Nakon što je ruski Sberbank podigao krivičnu prijavu protiv Ivice Todorića, ali i još nekoliko tužbi kojima Rusi žele da se naplate za ranije odobrene kredite, prva tužba spremna je i u SAD-u. 

Na sud u New Yorku stigla je tužba protiv Agrokora jednog od američkih fondova koji je učestvovao u kreditiranju koncerna u vrijeme Ivice Todorića. “Dokumentacija je predata, a Agrokor se tuži zbog lažnog prikazivanja stanja”, potvrdio je jedan od učesnika bliskih procesu, izvještava Večernji list. 
Tuži se Agrokor, a kako je njegov vlasnik još uvijek I. Todorić, za ono za što se tereti Agrokor odgovaraće i Todorić – objašnjava jedan pravnik.

Ime fonda koji je podnio tužbu nije poznato, tek se nagađa koji je to fond, no ionako je u finansiranju Agrokora u vrijeme Todorića učestvovao velik broj, prije svega rizičnih, ali i penzijskih fondova iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije.

Od ukupnog broja fondova koji su finansirali Agrokor u vrijeme Todorića, njih oko tri četvrtine, gleda li se količina obveznica, prihvatilo je lex Agrokor i učesvovao s bankama u novom kreditu vrijednom 480 miliona eura po tzv. roll up modelu. Taj model im osigurava siguran povrat novca koji je prije dan koncernu, u istom iznosu u kojem su učestvovali u novom kreditu. Za Agrokor to znači da će im sigurno morati isplatiti oko milijardu eura. Bilo je pretpostaviti da će se oni koji nisu željeli da učestvuju u tom modelu kreditiranja odlučiti na tužbe zbog lažnog prikazivanja poslovanja koncerna u vrijeme bivše uprave. No, nije isključeno da će se te tužbe proširiti i protiv države.

Sberbank, prema tumačenju nekih pravnika, već ide u tom smjeru. Trenutno je ta banka na nekoliko sudova pokrenula sporove radi oduzimanja imovine Agrokora u Sloveniji i Srbiji kako bi naplatila svoja potraživanja. Pretpostavlja se da ruska banka želi i da dokaže da lex Agrokor nije u skladu sa svjetskim zakonodavstvom, a ako to uspije, mogla bi pokrenuti tužbu protiv Hrvatske.

Predstavnici ruske banke i dalje učestvuju u razgovorima s vanrednom upravom, no sve je izglednije da u novi kreditni aranžman od juna neće ući, kao što to nije učinio ni dio fondova.

A u kojoj su mjeri finansijski izvještaji u vrijeme ivice Todorića lažirani, otkriće revizija krajem mjeseca.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *