Raj za dvotočkaše: Top 5 gradova za bicikliste

Dodajte komentar

Najbolji dokaz koliko su stanovnici Kopenhagena zaljubljeni u bicikle jeste činjenica kako njih 62 posto koristi bicikl za odlazak na posao ili u školu, dok se automobili za iste svrhe koriste tek 9 posto.

Oni koji vole vožnju biciklima zasigurno bi se rado preselili u neki od ovih gradova, gdje staza za   dva točka ima koliko vam srce želi, doslovno toliko da više nikad ne morate sjesti u automobil…

Najnovije istraživanje o gradovima koji nude najbolju infrastrukturu i uslove za bicikliste nedavno je objavljeno, a prema njemu najbolje uslove za ,,pedalanje“ naći ćete u danskoj prijestolnici Kopenhagenu.

Istraživanje je sprovedeno na temelju 14 različitih faktora, kao što su biciklistička infrastruktura, kultura  bicikala, percepcija  i mogućnost unajmljivanja bicikala.

Ukupno je u istraživanje bilo uključeno 136 svjetskih gradova, a pobjedu je, kao što smo već rekli, odnio Kopenhagen.

Takođe, donosimo i kratki opis prvih pet gradova s liste!

5. Malmo, Švedska

U protekle dvije godine u švedskom gradu otvorena je Cykelhuset (biciklistička kuća) s ciljem promovisanja vožnje biciklima i pokazivanja stanovnicima kako živjeti i bez auomobila.

Takođe, prije par mjeseci uspostavljena je trajektna linija za bicikliste, koja povezuje Malmo s Kopenhagenom! Ukupno se može ukrcati 36 ljudi sa svojim prevoznim sredstvima, a ovo je samo još jedan pokazatelj koliko su Danci i Šveđani ludi za biciklima.

4. Strasbourg, Francuska

Iako i drugi francuski gradovi kao što su Pariz, Bordeaux i Nantes ulažu u razvoj biciklizma, Strazbur ipak prednjači. Ovdje su bicikli „okupirali“ grad, a planira se čak i izgradnja „biciklističke autoceste“!

3. Amsterdam, Holandija

Grad koji je nekako najprije svima na pameti kad se spomenu bicikli, ove je godine zauzeo treće mjesto. Ipak, vjeruje se kako će sljedeće godine biti na samom vrhu, s obzirom na planove koji bi trebali Amsterdam učiniti još više biciklističkim gradom (ako je to moguće).

2. Utreht, Holandija

Jedan od najmanjih gradova na popisu pokazao je veliku predanost u razvijanju biciklizma u zadnjih nekoliko godina, a predanost se najbolje očitava u planiranoj izgradnji garaže za bicikliste sa čak 33 hiljade mjesta.

Takođe, grad se može pohvaliti i najdužom biciklističkom stazom u državi koja se proteže na 6 kilometara, ali i inovativnim stvarima poput biciklističke staze na kojoj nema čekanja na semaforu.

1. Kopenhagen, Danska

Glavni grad Danske našao se na prvom mjestu zbog niza novih poteza usmjerenih na razvoj biciklizma u gradu.

To uključuje ulaganje od 134 miliona eura u biciklističku infrastrukturu u posljednjih 10 godina, pa je u tom razdoblju, između ostalog, izgrađeno ili se gradi 16 mostova za bicikliste i pješake.

Najbolji dokaz koliko su stanovnici Kopenhagena zaljubljeni u bicikle jeste činjenica kako njih 62 posto koristi bicikl za odlazak na posao ili u školu, dok se za iste svrhe koriste tek 9 posto.

Putokaz.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *