Pregled štampe za 11. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Liberty iz Bara u poslu sa cigaretama

Firma Liberty FZE iz Bara dobila je licencu za izvoz cigareta. Njen vlasnik je Liberty FZE iz Dubaia za koju je donedavno Duvanski kombinat iz Podgorice proizvodio cigarete kleopatra ali i neke druge brendove. Direktor barske firme Liberty je bivši direktor podgoričkog kombinata Slavoljub Vukašinović.

Hoće li Crna Gora moći da zadrži euro?

Otvaranje Poglavlja 17 (evropska i monetarna unija) u pregovorima sa EU Crna Gora očekuje do kraja ove godine, rekla je Vijestima savjetnica viceguvernera za finansijsku stabilnost u Centralnoj banci i šefica radne grupe za to poglavlje Milica Kilibarda.

Smanjili dug za sedam miliona

U Montenegro erlajnsu (MA), čiji dug prispio na plaćanje na kraju prvog polugodišta iznosi 37,2 miliona eura, ne razmišljaju o stečaju i rade na modelu ozdravljenja kompanije, saopštio je izvršni direktor MA Živko Banjević.

Dnevne novine

Uvode se novi pojmovi u carinski sistem

Predlogom izmjena i dopuna carinskog zakona uvode se novi pojmovi u carinski sistem Crne Gore, ovlašćeni pošiljalac i primalac, radi korišćenja u tranzitnom postupku, u skladu sa standardima Evropske unije (EU).

ZA VALORIZACIJU AERODROMA ZAINTERESOVANO VIŠE STRANIH KOMPANIJA

Više kompanija iz različitih zemalja trenutno je zainteresovano za valorizaciju crnogorskih aerodroma, a do sada sam razgovarao sa investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Azerbejdžana, Kanade, Turske, Kine, saopštio je Dnevnim novinama ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

U Montenegro erlajnsu ne razmišljamo o stečaju

Izvršni direktor Montenegro erlajnsa (MA) Živko Banjević saopštio je juče da u toj kompaniji rade na modelu poslovanja u pravcu finansijskog ozdravljenja, dodajući da ne razmišljaju o stečaju uprkos 37,2 miliona eura duga koji je dospio na plaćanje na kraju prvog polugodišta.

Dan

Smanjili dobit za 318 hiljada

Rudnik uglja Pljevlja (RUP) korigovao je finansijski izvještaj za 2016. godinu, čime je dobit tog preduzeća smanjena za 318 hiljada eura u odnosu na ranije usvojeni izvještaj. Dobit je u prvobitnom izvještaju iznosila 4,043 miliona, dok je sada prepravljena i iznosi 3,715 miliona eura, pokazuju izvještaji RUP-a objavljeni na sajtu Montenegroberze.

Nemoralno je da građani pomažu režimske tajkune

Nemoralno je i ekonomski neutemeljeno da građani subveniconišu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno mini-hidroelektrana (mHE). Velikom subjektu treba obezbijediti sigurne uslove poslovanja, a da ih mali nose na svojim leđima, kazao je u intervjuu za “Dan” potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica.

Svi u plusu, MA u debelom minusu

Montenegroerlajnz (MA) je jedini od četiri najveća avio-prevoznika iz bivše Jugoslavije prošlu godinu završio sa minusom u poslovanju.

Pobjeda

Mađarski recept bio bi djelotvoran i kod nas

Tržište kapitala se može, između ostalog, oživjeti, odnosno bolje iskoristiti po receptu Mađarske, čija vladaje zajedno sa centralnom bankom i ostalim investitorima osnovala investicioni fond sa kapitalom od 70 miliona eura, čijije glavni zadatak da ulaže u akcije malih i srednjih kompanija koje su odlučile da pristupe tržištu kapitala i svoje akcije ponude na prodaju investitorima, kazao je u intervjuu Pobjedi izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović.

Ne razmišljamo o stečaju, tražimo strateškog partnera

U Montenegro erlajnzu, čiji dug prispio na plaćanje na kraju prvog polugodišta iznosi 37,2 miliona eura, ne razmišljaju o stečaju i rade na modelu poslovanja u pravcu ozdravljenja kompanije, saopštioje izvršni direktor nacionalnog avio-prevoznika Živko Banjević.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *