Poljoprivrednici pretrpjeli ogromnu štetu zbog suše: Rod gotovo prepolovljen

Dodajte komentar

Kiša je napokon pala ali su crnogorski poljoprivrednici, zbog suše u prethodnim mjesecima, pretrpjeli veliku štetu. Nedovoljno padavina i tropske temperature su loše uticali na rod ove sezone. Pričali smo sa nezadovoljnim poljoprivrednicima, ali i saznali –kako im ministarstvo pomaže?

Šteta kod poljoprivrednika velika

Mladen Pajović je poljoprivrednik koji uzgaja poljoprivredne kulture na četiri hektara zemlje. Ove godine mu je prinos značajno podbacio zbog suše i manjka padavina.

“Mi u Zeti smo se naučili na ekstremne temperature, znamo kakva su ovdje ljeta, imamo sistem za navodnjavanje koji nam dosta pomaže, te navodnjavanjem rješavamo problem ekstremnih temperatura. Takođe, uglavnom se trudim da uzgajam kulture kojima ne smetaju visoke temperature. Najviše štete svakako trpe zeljaste biljke, kupus, karfiol, brokoli, raštan… Pored svega toga rod je minimum 30 posto slabiji od očekivanog”, kaže Pajović za Portal Analitika.

Ovom sezonom razočaran je i Risto Radulović.

“Obrađujem 30 ari zemlje i uglavnom uzgajam grožđe, paradajz, breskve… Stanje u njivama i voćnjacima zbog visokih temperatura ovoga ljeta je jako loše, a najviše je stradao paradajz. Gubici su mi minimum 40 posto”, objašnjava on.

Tokom ljeta bez kišnih dan

 Ove godine u Crnoj Gori zabilježen je rekordan broj dana sa temperaturama iznad prosjeka i rekordno niske padavine i vodostaji, te nije ni čudo što su poljoprivrednici razočarani. U Ulcinju su, na primjer, registrovana samo tri kišna dana, objašnjava profesor Klimatologije na Univerzitetu Crne Gore Dragan Burić za Portal Analitika.

“Tokom tri ljetnja mjeseca (jun-jul-avgust), u Podgorici je registrovano samo devet kišnih dana, na Žabljaku i u Pljevljima 27, a najviše u Kolašinu, 29 dana. To je daleko ispod prosjeka za ljeto. Deficit padavina je najizrazitiji bio na primorju. U Ulcinju 88%, a u Herceg Novom je čak za 98% pala manja količina padavina nego što je uobičajeno. U Podgorici tokom ljeta padne oko 161 litar kiše po m2, a ove godine palo je svega 78 lit/m2, što čini deficit padavina od 52%”, kaže Burić.

Otežavajuća okolnost za poljoprivrednike, osim “manjka” padavina su bile ekstremne temperature, koje biljkama štete i više nego čovjeku. Temperatura preko 39 stepeni se javljala uglavnom u glavnom gradu Crne Gore.

“U Podgorici je dana sa temperaturom preko 39 stepeni bilo u julu i avgustu, i to u julu dva, a u avgustu 12. Od tih 14 dana, 11 je bilo sa temperaturom preko 40 stepeni, što je rekord i za avgust i za kontinuiran broj dana sa ovako visokom temperaturom”, objašnjava Burić.

Ministarstvo poljoprivrede pomaže poljoprivrednicima

Jasno je da će posledice suše biti ublažene samo na područjima koja se navodnjavaju.  Na pitanje kako su pomogli poljoprivrednicima zbog rizika koje donosi suša, iz Ministarstvo poljoprivrede objašnjavaju da je ove godine podržalo proizvođače koji su izrazili interesovanje da izgrade sisteme za navodnjavanje.

Ministar poljoprivrede Milutin Simović je saopštio da ukupan iznos investicija koje će se realizovati kroz podršku izgradnji sistema za navodnjavanje iznosi preko 400 hiljada eura, za šta je Ministarstvo obezbijedilo bespovratnu podršku od oko 160 hiljada eura. Najviše investicija je bilo u sektoru voćarstva, vinogradarstva i maslinarstva – 30, u sektoru ratarstva 12, u kombinovanom sektoru 10 i u sektoru povrtarstva 7.

Ovo je jedna od 23 mjere Agrobudžeta za koju je opredijeljen iznos od 250.000€, u okviru mjera podrške ruralnom razvoju koje ukupno iznose 18,7 miliona eura.

Izgradiće se 59 bunara ukupne dubine više od 3.000 metara, čime će se stvoriti uslovi za navodnjavanje 160 hektara površina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *