Nova era pametnih telefona: iPhone 8 koštaće 1.200 dolara?

Dodajte komentar

Kupci Applea vjerovatno će morati da potroše oko 1.000 dolara ako žele da budu vlasnici sljedeće generacije iPhone-a.

Ovo su spekulisali mnogi Apple stručnjaci i analitičari, a naročito na osnovu pretpostavljene opreme po kojoj će Apple biti tehnički mnogo bolji od prethodnog modela.  Vrhunski model bi mogao postati još skuplji – stručnjaci govore o cijeni od do 1.200 dolara. Dobavljači kompanije Foxconn su u proteklim sedmicama podstakli spekulacije i takođe su pružili razlog za izuzetno visoku cijenu: OLED displej.

To bi bio prvi aparat kompanije Apple koji je opremljen takvim ekranom. I zapravo, očekuje se da će ova komponenta biti jedna od najskupljih u novom iPhoneu. Dobro poznati analitičar Ming-Chi Kuo iz investicione banke KGI u poruci za investitore kazao je da će Apple vjerovatno morati platiti 120 do 130 dolara po OLED panelu. LCD panel prethodnika iznosio je samo 45 do 55 eura. Ming-Chi Kuo je rekao da će američka kompanija vjerovatno prenijeti dodatne troškove na svoje kupce.

OLED paneli referišu se na Apple s ozbirom da je najveći konkurent na tržištu, Samsung Group. Južnokorejci su tržišni lideri u ovom segmentu, a stručnjaci čak kažu da su Azijci na OLED ekranima monopolisti. Iako još uvijek postoji veliki broj drugih proizvođača potrebnih panela, Apple je glavni kupac. Teško da svaki drugi dobavljač može da isporuči panele u broju koliko ih Apple naručuje. Na kraju krajeva, vrhunski pametni telefon pokreće novi super ciklus i donijet će nove milione jedinica.
Analitičari, koji su konzervativni, očekuju 5 do 6 miliona jedinica do kraja septembra, a proizvodnja do decembra treba da dostigne 44 miliona. Nakon toga očekuje se prodaja od oko 30 miliona iPhone 8 – po kvartalu.

OLED displej je samo jedna od novih komponenti kojom će iPhone 8 pokrenuti novu eru za pametne telefone. 3D senzori takođe mogu da izazovu dodatne troškove, a funkcija prepoznavanja lica takođe će rezultirati većom osnovnom cijenom.

Apple će novi iPhone 8 predstaviti 12. septembra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *